Светиниколското училище е ковачница на народни будители

От туй слънце на града ни  прогледнаха много граждани и се приготвиха искрени деятелни дейци за битвите“ даскал Атанас Иванов.

През първата половина на ХІХ век Стара Загора е значителен център на занаяти и търговия. Нейното население е трудолюбиво и будно. То активно участва в разностранните възрожденски процеси – стремежът към самостоятелна църква, новобългарска просвета  и книжовност, борба за политическо освобождение. Старозагорци осъзнават огромната роля на църквата и училището за запазване на българщината и християнските добродетели, за напредъка и бъдещето. Пример за тях е създаденото от предприемчивите габровци през 1835 г. първото взаимно светско училище с учител Неофит Рилски. Александър Екзарх и Господин Славов поемат инициативата да създадат и в Стара Загора такова училище и така да отговорят на големия интерес към знанията. Изборът им да въведе взаимноучителната метода се пада на уважавания даскал Атанас Иванов. Той е изпратен в Габрово, откъдето с наставленията на Неофит Рилски,  доставя взаимноучителните таблици и други помагала.

Килийното училище към църквата „Свети Никола“ е ремонтирано. В него на 1 март 1841 г., в махалата „Свети Никола“, отваря врати първото взаимно светско училище в Стара Загора. Вече 176 години то пръска искрите на знанието и родолюбието. Училището носи името на храма, осигуряващ значителни средства за поддържането му, главно чрез дарителство. Постепенно се утвърждава като водещо в просветно-книжовния живот на града.  По спомените на Атанас Иванов в него се стичат все повече ученици. Броят им се удвоява, а сградата е малка. Поради това до 1848 г. се създават такива училища и в махалите „Акарджа“, „Свети Димитър“ и „Света Троица“. Даскал Атанас Иванов остава в Светиниколското като учител на над 150 ученици.

През 1850 г. е построена двуетажна сграда на школото. Това става възможно благодарение на труда и средствата на еснафските организации и на много дарители. Отново значим е приносът на църквата „Св. Никола“, отпуснала 9000 гроша. Сградата е била с много стаи и прозорци. На долния етаж се е помещавало взаимното училище, а на горния – класното, наречено Главно. Скоро сградата приютила и читалището с библиотеката. Славата му на добре уредено и поддържано училище привлича будните  и любознателни българчета от Чирпан, Нова Загора, Казанлък и други селища на българските земи. Постепенно става крупен просветен център. По думите на даскал Атанас Иванов „От туй слънце за града ни прогледнаха много граждани и се приготвиха искрени деятелни дейци за битвите“.

Тук учи любознателният Васил Иванов Кунчев – бъдещият Апостол на свободата. Даскал Атанас Иванов възпитава в родолюбие и непреклонност председателя на Българския революционен комитет Кольо Ганчев, братя Михаил и Георги Жекови – герои на Старозагорското въстание през 1875 г. През бурните 1876/1877 г. в него е учител народният будител и първи кмет на града, поетът Петко Рачов Славейков.

През всичките тези години се поддържа духовната връзка между храма „Св. Никола“ и училището. На 22 юли 1877 г.  църковните клепала възвестяват жадуваната свобода на Стара Загора. Радостта обаче  е краткотрайна. Градът е опожарен и превърнат в руини в края на юли 1877 г. Църквата „Св. Никола“ и училището споделят тежката му участ. След повторното освобождение на Стара Загора от турското робство през януари 1878 г. оцелелите старозагорци започват да се завръщат в родното огнище, превърнато в пепелище. На 5 октомври 1879 г. в центъра на днешния парк „5 октомври“ тържествено е положен основният камък за градежа на новия град Стара Загора. Постепенно животът се възражда. С труда и средствата на изстрадалите старозагорци е построена сградата на старото Светиниколско училище. Строежът е започнат на 12 декември 1896 г. , а е завършен на 29 юли 1897 г. Дотогава учебните занятия били провеждани в наети сгради. И отново Светиниколското училище става крупен просветен център, като подготвя хиляди българи за съзнателен и полезен живот. На същото място, 70 години по-късно, през 1966 г. е построена сегашната сграда на училището. То и до днес, 176 години от основаването му носи името, което са му дали неговите основатели, пази и развива традициите на извор на знания  и умения.

„Шесто основно училище „Свети Никола“ е наследник на първото светско взаимно училище в Стара Загора- Светиниколското“. Това каза при тържественото откриване на новата учебна 2017/2018 г.   директорът Дарина Гайдарова. „176 години са изминали от първото занятие, носещо искрата на науката. 176 години от първия досег до извора на знания за хиляди старозагорци. Първообразът на първото взаимно новобългарско светско  училище все още тлее в историята, за да напомня за високите ценности – уважение към науката и стремеж към развитие и образование. Залегналата духовност още  през онези времена полага основите за изграждане на мислещи, знаещи и можещи деца. И до ден днешен светиниколци носят този дух и го предават през поколенията, за да пребъде. Днес в Шесто основно училище се обучават 1037 ученици. То продължава да бъде водещо привлекателно училище на писмеността и духовността, с модерна техническа база и напълно обновена училищна сграда. С висококвалифицирания си труд и всеотдайност учителският колектив дава безценни знания на поколения свои ученици. Стотици са примерите за високи постижения ,  както в научните среди, така и в сферата на изкуството и обществения живот, на учениците на Шесто основно училище – стожер и до днес на българщината, духовността, ценностите и традициите“, с гордост сподели Дарина Гайдарова.

Росица Ранчева