Представяне на книгата „Като Второ няма второ“ на 30 октомври в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

На 30 октомври (понеделник) от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески“ – Стара Загора ще бъде представена книгата „Като Второ няма второ“, отпечатана в Издателство “Гео Милев” и  посветена на 60-годишнината на Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” – Стара Загора. Издаването на книгата е идея на директора на училището Милена Желязкова. Подкрепена е от Училищното настоятелство и е творческа работа на колектив начело със съставителя, автор и редактор Нели Филипова, дългогодишен професионален журналист, кореспондент на в. “Труд“, на редактора Петър Драгиев, също журналист и главен редактор във в. “Бизнес поща“,  на преподавателите в училището Соня Рачева, Маргарита Банова, Таня Конарска и др.

„На 330 страници историята на училището е разказа през погледа на директори, учители и ученици. Избрахме да предадем духа на Второ в годините чрез живите спомени на тези, които са свързани с него. Факти всеки може да намери на много места, но емоцията е тази красива енергия, която всеки е споделил на страниците. Работата върху книгата ме срещна с много интересни хора – професор в Канада, академик в София, все бивши възпитаници на Второ основно училище. На страниците има и много приятни изненади като например лично творчество на учители от школото“ – споделя Нели Филипова, съставител на книгата.

„Държите в ръцете си книга, написана със сърцето на всеки един от нас. Педагозите, които с вдъхновение и всеотдайност даваме знания, умения и житейски мъдрости на поколения свои ученици. Учениците, които прекрачват с плахи стъпки училищния праг и излитат след години – знаещи, умни и готови за нови полети в науката и живота. Родителите, които заедно с нас се вълнуват и изстрадват всеки успех на училището и учениците, помагат безрезервно за просперитета на училището в името на децата и тяхното бъдеще. Приятелите на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, без чиято подкрепа и съдействие не бихме могли да създадем по-добри условия за учение на нашите възпитаници и да постигнем успехи  в учебния процес. Повод да се съберем заедно на страниците на книгата „Като Второ няма второ“ е отбелязването на 60 години от създаването на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ и 190 години от рождението на патрона ни. Поради ограниченото време за подготовката й, книгата не претендира за пълнота. Ще се радваме, ако наши възпитаници се свържат с нас на тел.042 63 92 58, e-mail: http://ou2sz@abv.bg Защото историята на училището продължава. Тя ще бъде дописвана от новите поколения, които идват под крилото на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – пише на четвърта корица Милена Желязкова, директор на Второ основно училище.

Заповядайте на представянето на 30 октомври!

Представяне на книга e част от събитията по повод 60 години от основаването на училището и 190 години от рождението на неговия патрон, които се провеждат с изключителното съдействие на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и с подкрепата на Община Стара Загора.