Саня Анастасия ще бъде принцеса Еболи в спектакъла на операта „Дон Карлос“ в Стара Загора

Поради заболяване на оперната прима Веселина Кацарова, именитата сръбска оперна певица Саня Анастасия ще се представи утре вечер – 26 октомври, за първи път на сцената на Старозагорската опера в ролята на принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“. Саня Анастасия ще се срещне за втори път със състава на Старозагорската опера. През месец юли тя беше Кармен в постановката на Държавна опера – Стара Загора, с която се закри ММФ „Моцартови празници“ в Правец. В момента певицата репетира активно в Софийската опера по покана на акад. Пламен Карталов и ще участва в ролята на неустоимата Кармен в премиерните спектакли на едноименната опера през ноември. Ръководството на Старозагорската опера изказва своята благодарност към Софийската опера и по-специално към акад. Карталов за проявеното разбиране.

Саня Анастасия изучава музика в Университета по музика и сценични изкуства  в Грац и Виена. През 2000/01 г. е стипендиант на Федералното министерство на културата и науката в Австрия. През 2005 г. получава магистърска степен. Печелила е многобройни международни вокални конкурси. Първите й професионални ангажименти я отвеждат на сцените на Южна Африка като Кармен, в Словакия като Мадалена (Риголето), Скопие като Изабела (Италианката в Алжир) и Марибор като Сантуца (Cavalleria Rusticana). През сезон 2008/09 Саня Анастасия направи дебюта си в театър Аахен в Германия като Амнерис (Аида) и Иродиада (Саломе), в „Кармен“ в Националния театър Кошице (Словакия) и Националната опера в Сараево (Босна и Херцеговина). Оттогава тя е постоянно гостуващ артист там. През сезон 2011/12 Саня Анастасия става член на Държавния театър Майнц и е гост-солист в Държавния театър Саарбрюкен (Ларина), пее в Театър Базел (Улрика) и Националната опера в Сараево (Кармен). През 2013 г. дебютира като принцеса Еболи в „Дон Карлос“ на Верди в театър Любек, Германия.

От лятото на 2013 г. Саня Анастасия е в няколко продукции на Арена ди Верона в Италия. Тя участва в спектаклите по повод 100-годишния юбилей на фестивала на Арена ди Верона в ролите на Фенена в „Набуко“ в партньорството с Пласидо Доминго под палката на маестро Юлиан Ковачев и като Амнерис в „Аида“ под диригентството на Маестро Даниел Орен. В сезон 2014 г. на Арена ди Верона тя е  Амнерис (Аида), Кармен, Улрика в „Бал с маски“, в сезон 2015 – изпълнява отново ролите на Амнерис и Фенена, а в сезон 2016 – Кармен и Амнерис.

През есента на 2014 г. тя е Принцеса Де Буйон в „Адриана Лекуврьор“ в театрите на Circuito Lombardo (Комо, Павия, Кремона). Саня Анастасия се появява успешно като Кармен на фестивала Аспендос в Турция (с операта на Истанбул и маестро Антонио Пироли) и фестивала Openair в Щайр, Австрия. Пее Амнерис на фестивала Openair Gars am Kamp и в Залцбург (Grosses Festpielhaus с Пражката опера) в Австрия и на фестивала La Perla в Швейцария. Гостува на фестивала „Свети Дана“ в Задар, Хърватия (Кармен)  и на Охридския летен фестивал (Риголето / Маддалена) в Македония.

Саня Анастасия гостува с голям успех на различни престижни оперни сцени в Австрия, Германия, Испания, Италия, Швейцария и Япония, Корея, Турция. През април 2015 г. Саня Анастасия е Амнерис  на сцената на Центъра за изкуства Sugi Opera в Сеул, където през април 2016 г. изпълнява и ролята на Улрика в „Бал с маски“. През  есента на 2015/март 2016 г. е Амнерис в копродукцията на „Аида“ на Teatro Sociale – Ровиго, Teatro Verdi в Пиза, Teatro Goldoni-Ливорно (режисьор Франко Дзефирели) Стефано Треспиди, диригент Марко Боеми и Улрика в „Бал с маски“ –  в Концерт театър Берн. През септември 2016 г. е Амнерис в Teatro Coccia на Новара под диригентството на  Матео Бетрами, през октомври 2016 г. изпълнява същата роля в Teatru Astra – Гозо, Малта.

През 2017 г. гостува в ролите на  Улрика в „Бал с маски“ в Инсбругската опера и Принцеса Де Буйон в „Адриана Лекуврьор“  в операта  в Карлсруе. През октомври 2018 г. ще бъде Амнерис в „Аида“ по покана на Tokyo Nikikai Opera Foundation, диригент  Андреа Батистони.