От днес, 25 октомври, започва честването на катедралния храм „Свети Димитър“ – Стара Загора

„С Божията помощ още от тази вечер, защото  църковният ден започва от вечерта, от 17:00 ч. е началото на празнична вечерня, която ще бъде отслужена от Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан в съслужение с почти всички свещеници от престолния ни град“. Това каза за dolаp.bg предстоятелят на катедралния храм „Св. Димитър“ отец Петър. „За храмовия празник има петохлебие. С това започват тържествата, посветени на Свети  великомъченик Димитър. На 26 октомври 2017 г. в 9:00 ч.  Митрополит Киприан ще отслужи в храма празничната утрина, след което ще започне и светата литургия. Кулминацията на нашата вяра е пречистяването на всички свещеници. Като предстоятел на Божия дом съм поканил гости и от други църкви на Старозагорската епархия. С Божията помощ, ще се зарадваме на делото на св.вмчк Димитър, с което се гордеем. Защото мъченическият му подвиг стана причина за много още люде да повярват в Спасителя Иисуса Христа. С неговото мъжество той е пример за всички нас. По Божия милост винаги на храмов празник се освещава така нареченото коливо. Това е варено жито, което се раздава за здраве“ , обясни отец Петър.

Катедралният храм „Св. Димитър“ е със статут на недвижима културна ценност с национално значение – тип ансамбъл от 1975 г. Построен е през 1743 г. Той е най-старият храм в Стара Загора. Само той отстоява на трагичните събития през м. юли 1877 г. като е разрушена предимно покривната му конструкция. Причина за това са стабилните каменни основи, които са положени при обновяването му в средата на ХІХ век. В първоначалния си вид черквата е наричана „Папаз-еви“ (попска къща) и така съществува до средата на ХІХ век. Около нея се оформя българската махала. Тя е била едновременно и църква и училище. През периода 1859 – 1861 г. са положени основите на съществуващия и днес храм. Изграден е изцяло с дарения на населението, плюс рушвета от 1000 златни гроша от турския султан.

След Освобождението на България от турско робство, благодарение на ентузиазма на старозагорци, в края на м. април 1878 г. черквата „Св. Димитър“ е почти възстановена и в нея е отслужена Великденската литургия. С Божия дом са свързани и много от основните събития в историята на града през епохата на Българското Възраждане. В противовес на църковната догма два от стенописите представляват светски личности и исторически събития. Първият е свързан с живота и дейността на Васил Левски в Стара Загора. Вторият изобразява тържественото посрещане на предния отряд на генерал Гурко и българското опълчение. Художници са професорите Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Стенописите са рисувани по време на реставрацията на храма през 1959-1960 г. по повод 100-годишнината от построяването му.

В храма има обособени южен престол “Св. Игнатий Старозагорски” с храмов празник на  8 октомври и параклис “Свети Великомъченик Мина” с храмов празник  на 11 ноември.

Църквата е обявена за катедрален храм след като има катедра. Това става през 1871 г. с Указ на султана, с който се дава църковна независимост. С този документ се определя рамката на Старозагорската епархия с първи старозагорски митрополит дядо Методий. От тогава, както е записано в Кондиката, е определено мястото на катедралния храм.

През 1979 година в двора на църквата е възстановена сградата на метоха на Хилендарския светогорски манастир, който е съществувал в Стара Загора през XVIII-XIX век и е бил един от центровете на духовното възраждане в града. Интересно е, че от енорията към катедралния храм са събрани средства за украсяването и възстановяването на Рилския манастир.

В метоха е представена веществено-документална експозиция „Левски в Старозагорско“, където са проследени  тригодишният престой на Апостола на Свободата в града (1855-1858 г.) и работата му по изграждането на местните революционни комитети.

Росица Ранчева