Национален младежки конкурс за есе „Общуването в моето ежедневие“

НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ  С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ 2017 „ОБЩУВАНЕТО В МОЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ“

Организатори: Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860, Стара Загора, клуб „Млад писател“ и вестник „Teen’s paper“

Тази година Националният младежки конкурс за есе е под надслов „ОБЩУВАНЕТО В МОЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ“.  Темата е заинтригувала млади хора от България, Македония и Русия, като са получени 65 произведения от България, 2 творби на турски език, 7 материала от съседна Македония и 14 есета от Русия – общо 88 творби.

Съгласно статута на конкурса чуждоезичните материали бяха оценявани от съответни журита, за които езикът е роден (майчин), съответно за есетата на турски – жури от СНЦ „Етносвят България“, руските – от жури от Руския културно-информационен център – София. Оценяването на есетата от Македония бе поверено на Митко Гогов – млад писател и художник от Скопие.

Есетата на български език бяха оценявани от жури в състав: акад. Кирил Назъров – писател и драматург – председател и членове: Даниела Стоева –  преподавател по български език и литература и Димитър Никленов – писател и драматург.

В конкурса тази година се включиха участници от София, Плевен, Пловдив, Дряново, Враца, Силистра, Провадия, Поморие, Бургас, Монтана, Димитровград, Кърджали, Карлово, Раднево, Кюстендил, Свиленград, Казанлък, Кресна, Русе, Стара Загора, Попово, Шумен и др.

Във всяка категория творбите са разделени на две възрастови групи – до 13 години и от 14 до 18 години.

Награждаването на отличените в тазгодишния Национален младежки конкурс за есе „Общуването в моето ежедневие“ ще се състои на 30 октомври 2017 г. (понеделник) от 13:30 часа в Къща музей „Гео Милев“.

Информация за журито:

Кирил Назъров – роден е в с. Драгуш, Петричко. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Шест години работи като драматург в Благоевградския куклен театър. Няколко години работи като редактор на списание „Картинна галерия“ и главен редактор на детското списание „Славейче“. Член е на Съюза на българските писатели. Удостоен с няколко национални и международни награди. Той е сред малцината съвременни български детски поети, чиито творби са включени в учебниците от началните и прогимназиални класове. Назъров пише литература за деца и възрастни. Автор е на афоризми, басни, епиграми, гатанки, приказки, стихове и проза. Сред неговите книги са: „Хоровод“ (1980), „Пчелария“ (1983), „Барабанче бъбриво“ (1985), „Приказките на Заспивко“ (1986), „Огражден“ (1997), „Писатели в епигРАМКИ“ (2001), „Цветница“ (2004) и други. Негови творби са преведени в чужбина. Носител е на литературната награда за детско творчество „Петя Караколева“.

Даниела Стоева – е родена в Стара Загора. Дългогодишен преподавател по български език и литература. В момента преводава в Средно общообразователно училище „Васил Левски“ – Стара Загора.

Димитър Никленов е роден в с. Црънча, Пазарджишка община. Той е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, френски, испански, турски, руски и в Македония. Член е на Съюза на българските писатели. Носител е на наши и международни награди. Понастоящем ръководител на Клуб „Млад писател“ при НЧ „Родина-1860“, Стара Загора.

Митко Гогов е роден през 1983 г. в Скопие, Македония. Пише поезия, кратки разкази, есеистика и публицистика. Пише и хайку, които публикува в микроблога си в Twitter. Твърди, че най-новата форма, с която експериментира, е пространството на неговия “статус” в социалната мрежа Facebook. В момента живее във Франция. Негови текстове са публикувани в няколко антологии („Ръкописи” в Сърбия, Art Attack в Хърватия и др.), в списания и множество сайтове. Митко Гогов е и концептуален художник с няколко инсталации, пърформанси и мултимедийни проекти, представяни в Норвегия, Франция, Италия, Сърбия, Македония, България. Организира арт-събития, сътрудничи си с филмови и театрални фестивали. Блогър, винаги открит за общуване.