Най-старото старозагорско училище посреща с нови европейски проекти Деня на народните будители

С поредица от нови сполуки, най-старото старозагорско училище „Свети Никола“ посреща 1 ноември – Деня на народните будители.

От м. септември т.г. започна изпълнението на европейския проект „Да споделяме и учим заедно. Да посадим „семената“ на нашето бъдеще“. Партньори са училища от Испания, Италия и Полша.

„Проектът е спечелен сред конкуренция от 180 претенденти към Център за човешките ресурси при Европейската комисия“.  Това каза за dolap.bg главният учител Севдалина Желязкова, която е и координатор по проекта. „Целта е да се насърчава приобщаващото обучение, като се обръща внимание на особеностите и различните стилове на учене и интересите на учениците; Да се предлага адекватно обучение, като се има предвид различията между учениците;  Да се насърчава обменът на добри практики и методологии, за да  се направи нашата работа като учители по-привлекателна за учениците ни; Да се  акцентува върху интердисциплинарното обучение и развитието на умения, които могат да бъдат приложени в реалния живот, за да се подкрепи личностното развитие на учениците“.

В проекта ще участват официално над 150 деца от трети до шести клас, но той дава възможност да се включат всички желаещи ученици. Европейският проект е двегодишен – до 2019 г.  Вече е проведен конкурс за лого сред четвъртокласниците в паралелката с разширено изучаване на изобразително изкуство под ръководството на учителката Елена Златева. За най-добре отразяваща концепцията на проекта е отличена рисунката на Мартина Ивова.  С българското предложение ще се кандидатства за лого на целия международен проект „Да споделяме и учим заедно“.

По оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове, от 29 юли 2016 г. до 31 октомври 2018 г. училището изпълнява проект „Твоят час“. Чрез него се предоставят оптимални условия за повишаване потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на образованието чрез допълване, развиване и изграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в школото.

„Миналата година имахме 23 обучителни групи, а през тази ще бъдат с 2 повече, обясни педагогическият съветник Мария Стойкова. – 5 от тях бяха за деца с обучителни затруднения по приоритетните предмети – български език и математика. Благодарение на тези групи децата много бързо наваксаха пропуснатия материал и успяха да влязат в общото ниво, което е над средното в сравнение с основните училища в Стара Загора.  За обучителни затруднения ще има и една група по английски език за седмокласниците, тъй като те се явяват и на Национално външно оценяване. Останалите  18 групи пак ще бъдат за дейности по интереси – спортни занимания, изучаване на родовата памет и на родния град Стара Загора, клуб по актьорско майсторство, занимателна география, „Бага-тур“, приятели на природата и здравето, оркестър и мажоретен състав, с музикалните деца ще направим мюзикъл и пр. Всички дейности по „Твоят час“ са напълно безплатни“.

„Стремим се във всички извън урочни дейности да включим наука, образование, изкуство и спорт. Всеки от 1037-те ученици от Шесто основно училище има възможност за изява-кой където пожелае, коментира директорът Дарина Гайдарова.- Някои от тях желаят да се възползват от повече сфери и успяват да се справят с личната си организация. Това, което вършим всъщност е превенция към ширещите се негативни явления в средата, която ги заобикаля, особено за повсеместната агресия. От всички медии и интернет се изливат потоци, които демонстрират агресия на всякакви нива. Децата няма къде да видят модела, на който трябва да подражават. Затова имаме толкова много групи по интереси.  В тях възпитаваме и работа в екип. Целта ни е агресията да остане като лош пример, а да се научим как можем всички заедно да свършим нещо добро. Мъдрият български народ го е казал:“Сговорна дружина планина повдига!“ Мисля, че в нашето училище сме сговорна дружина и ще успеем“.

„Информационни и комуникационни технологии в системата на училищното образование“ е следващият нов проект, защитен пред Министерство на образованието и науката, по който училището започва работа през настоящата седмица. Според Дарина Гайдарова електронизацията на учебния процес е много важен фактор, за да се съхрани и здравето на учениците. Т.е. когато е възможно те да не носят учебници в тежките раници, а в училището да се ползват електронните варианти.

От 40 години не е провеждан скрининг за гръбначни изкривявания. Благодарение на Ротари клуб и Медицинския колеж при Тракийски университет през миналата учебна година е проведе такъв. Установено е, че при 500 деца 157 имат проблеми. „Проблемните“ ученици са минали и на апарат в колежа. С решение на Общински съвет Стара Загора в Шесто основно училище вече има кабинет на кенезетерапевта, който ще работи с деца от училището, но и от целия град, които се нуждаят от такава специализирана интервенция.

Училището ще работи по две направления по програмата: Изграждане на безжични уай-фай мрежи, с финансиране от Националната програма. Успоредно с това всички стаи имат мултимедия. Вторият панел е включване на децата в повече платформи, за да ползват сами електронните учебници.

Дарина Гайдарова сподели, че всички дни от 23 октомври до 1 ноември са посветени на Деня на народните будители. Всеизвестен факт е, че Шесто основно училище „Св. Никола“ е наследник на първото светско Светиниколско школо, което стартира 176 -та си учебна години. В него са учили Апостолът на свободата Васил Левски, големият революционер Кольо Ганчев,  братя Жекови и още десетки видни старозагорци – дейци на знанието и изкуството. Макар и за кратко учител тук е бил Петко Рачов Славейков. Тук даскал Атанас Иванов въвежда първото в града светското обучение… Родолюбието продължава и днес да е основен акцент във възпитанието на децата. В навечерието на 1-ви ноември започва реализирането на нов проект за изследване на родословното дърво на всяко дете, но поне  до девето коляно. По този начин се цели да се проучи и хилядолетната история на Стара Загора, тъй като непременно днешните светиниколци са потомци на опълченци, на възрожденци, на дарители, които са давали средства за светско образование, на изтъкнати писатели, инженери, спортисти, учители и пр.строители на нашия град . Миналата година една от ученичките на училището е открила, че е пра-пра-правнучка на даскал Атанас Иванов – първият, който започва светското образование в училището. Веществено-документална изложба ще бъде посветена на живота и делото на народните будители, свързани със Светиниколското школо. Предстои провеждане на беседи с учениците в часа на класа и в часовете по история и цивилизация на тема „Народни будители“. Петокласниците ще се срещнат и разговарят в училищната библиотека с известен писател. Ще бъде посетена новата постановка за деца „Жива вода“ на ДТ „Гео Милев“, както и спектакъл на Кукления театър. Сред акцентите е разглеждане  на родословното дърво на даскал Атанас Иванов. Първокласниците за първи път ще посетят организирано училищната библиотека, за да се запознаят с професията на библиотекаря.  „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“ ще „предаде“ актьорът и режисьор Искрен Красимиров, прочул се в образа на Христо Ботев, а сега в ролята на видния възрожденец Захари Стоянов. По стара традиция навръх 1-ви ноември, с венци и цветя,  ученици и учители ще участват в общоградското честване на Деня на народните будители.

Пак в навечерието на празника директорът на училището изказва най-сърдечна благодарност  на учителите, учениците и техните родители за проявеното човеколюбие и съпричастност към седмокласничката Александрина Бояджиева, пострадала тежко при автомобилна катастрофа. Всички те, за много кратко време, са събрали 3111 лв. Кампанията продължава. С тези средства, дарителите се надяват да помогнат на момичето скоро да се върне здраво в училище.

Росица Ранчева