Концерт на клавирно дуо Андрей Андреев и Георги Белчев в Стара Загора

На 9.10.2017 година възпитаниците на НУМСИ „Хр. Морфова“ Стара Загора Андрей Андреев и Георги Белчев, изнесоха концерт в библиотека „Захарий Княжески“. Публиката за пореден път имаше удоволствието да се наслади на майсторството на клавирното дуо, спечелило симпатиите ѝ още през 2016 година на майсторския клас на „ЕТ АРСИС пиано квартет“. Пътят на клавирното дуо на сцената е поредица от успешни концерти и конкурси, от които дуото се завръща с най-високите награди. Андрей Андреев и Георги Белчев са носители на втора награда (при неприсъдена първа) от Десетия международен конкурс „Франц Шуберт“ Русе (2015), на първа награда от международния конкурс „Наследниците на Орфей“ Албена (2016), на първа награда  и специалната награда на председателя на журито Томислав Байнов (професор във Висшето училище по музика в Тросинген) от Международния конкурс „Надежди, таланти , майстори“ Добрич (2016), която вече е реализирана като участие в Международната музикална лятна академия на територията на Баварската музикална академия в Хамелбург, Германия през август тази година и на първа награда от Деветия международния клавирен конкурс „Класика и съвременност“ в Стара Загора (2016).

В началото на концерта младите пианисти разгърнаха многопластовото звуково пространство на „Фантазия и фуга“ в сол минор от Й. С. Бах като прелюдия към богатата им програма от творби, обединени от ритъма на танца. В „Осем вариации по тема на Валдщайн“ от Лудвиг ван Бетовен образите се преливаха от свежестта на песенни епизоди, през регистрови диалози и енергични маршообразни възгласи към блестящия финал. Трите унгарски танца с номера 1(сол минор), 4 (фа минор) и 5(фа диез минор) на Йоханес Брамс продължиха танцувалната линия на концерта. Тук се изявиха в пълнота инструменталните умения в звукотворчеството на младите пианисти, които наподобиха майсторски оркестровата звучност на известните и любими пиеси. Умелият диалог на размисъл и активност  в следващата творба „Пасторал и токата“ на Владимир Заимов, разкриха красотата на това ритмо-интонационно бижу от клавирната ни съкровищница.

Втората част на концерта започна с колоритния „Танц на смъртта“ на Камий Сен-Санс. Изпълнението на талантливите пианисти, посветено на 182 години от рождението на композитора, роден на 9.10.1835, съпостави тайнствеността и обречеността в танца на мъртвите с непоколебимата сила и жизненост на „Феерия“ от „Испанска рапсодия“ на Морис Равел. Любовта на Равел към испанската култура и дух е превърнала партитурите му в ярки, звукови платна. Под пръстите на младите пианисти залата се изпълни с трептящата атмосфера на лятна нощ, разтърсена от вихрения ритъм и пиршеството на темпераментния испански танц.

За участие в следващите три пиеси на сцената се изявиха Ива Профирова – флейта, Божидар Рахнев- цигулка, Станислав Георгиев- конктрабас и Ивайло Манев – барбани. „Либертанго“ на Астор Пиацола, „Ако Пахелбел свиреше джаз“ на Петър Петров и „Италианска полка“ на С.Рахманинов превърнаха финала на концерта в кулминация  и вдигнаха публиката на крака.

Търсещият дух и фин усет за ансамблово присъствие са плод на упорита, целенасочена и отговорна работа на младите пианисти както самостоятелно, така и в екип с преподавателите им Павлина Кангалова и Мариана Маринчева. Аплодисменти за всички, сътворили този празник на клавирното изкуство в Стара Загора!

На добър час към нови сцени!

Румяна Николаева