Дружество „Диабет“ – Стара Загора с инициативи за 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Днес, (24 октомври) в 12:00 часа д-р Грета Вълканова, ендокринолог, ще бъде гост в Час на класа в ГПЧЕ “Ромен Ролан“ с тема за диабета и неговата превенция. С това участие започват няколко прояви на Дружество „Диабет“ – Стара Загора, посветени на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета.

В края на седмицата, на 26-27 октомври, представители на дружеството ще вземат участие в Първа национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от Общините“ в хотел „Верея“, срещата се провежда  в партньорство с Национален алианс за социална отговорност и община Стара Загора.

Много близко е сътрудничеството и силна подкрепата, която оказва Община Стара Загора на Дружество „Диабет“. Извършен бе основен ремонт на клуба на дружеството за 26000 лв., средства, осигурени от общинския бюджет. Обновеният клуб бе осветен от Старозагорския митрополит Киприан на 7 април тази година. Община Стара Загора помага и при организирането на екскурзии и отдих на членовете на дружеството. То съществува от 27 години и в състава му са 250 души – не само болни от диабет, а членове на семействата с болни, застрашени от болестта, но и още съмишленици и дарители. По данни на Здравната каса около 50 000 души в региона страдат от тази болест.

За година и половина новото ръководство на Дружество „Диабет“ реализира множество инициативи, освен основния ремонт на клуба. В три села от общината – Ракитница, Могила и Малка Верея, както и по работни места – в Окръжно пътно управление и във фирма „Бисер Олива“ е проведен скрининг на над 800 човека (с измерване на кръвна захар, кръвно налягане, изследване на слуха). Всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 11:30 ч. в новата зала на Клуба се провеждат физически занимания за членове на дружеството, които се водят от студенти по кинезитерапия в Медицински факултет на Тракийския университет. Залата на дружеството е оборудвана с уреди за физически занимания, а също и столове, мултимедия и екран от Контур Глобал Марица Изток.

На 7 ноември от 8:30 до 12:00 часа в Клуба на Дружество „Диабет“ ще има безплатен скрининг с изследване на кръвната захар.