Кръстиха 31 старозагорски деца в името на Отца и Сина и Светия дух

На 22 октомври 2017 г. в храм “Св. Въведение Богородично” в Стара Загора  се произведе знаменателно събитие – Свето кръщение в православната вяра на 31 старозагорски дечица, заченати през 2016-2017 г.

Много преди уречения час, дворът на Божия дом се изпълни с бебешки колички, с млади родители, баби и дядовци, кръстници, приятели и молители. За да се спази отколешният ритуал, се носеха нови дрешки за бъдещите християнчета, подаръци, хлябове, почерпка и какво ли още не. Десетки камери, фотоапарати и селфита запечатваха завинаги първото у нас и по света мащабно Национално кръщение. По предварителни данни в този ден и час  ще бъдат кръстени над 1200 българчета.

Сред най-развълнуваните, безкрайно горд и щастлив беше звездният кръстник – популярният телевизионер старозагорецът Антон Хекимян. Той бе представител на кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“,  част от Движението национална кауза (ДНК).

Точно в 11:00ч., под камбанния звън, храмът се изпълни с щастливия народ. Край двата купела, разположени пред олтара, се наредиха майки, татковци и кръстници с дечицата  в ръце, а сред тях и сияещият кръстник Хекимян.

С празнични песнопения беше посрещнат митрополит Киприан и церемонията започна. В интерес на истината само едно момченце първоначално нададе гласец, но после и то се заслуша като останалите кръщелници  в песните и наричанията:“Отричаш ли се от сатаната, от всичките му дела, от всичките му ангели, от всичкото му служение, и от всичката му гордост“? – пита свещеникът, а кръстниците трикратно отговарят заедно:“Отричам се!“ „Отрекохте ли се от сатаната“? – отново пита дядо поп и всички отново отговарят три пъти: “Отрекохме се!“ После символично с крак погазиха, стъпкаха сатаната и трикратно отвърнаха на въпроса: “Съединявате ли се с Христа?“ – „Съединяваме се!“ Отново трикратно повториха, че се „Съединиха с Христа“  и „Вярвам в Него като Отца и Бог!“

Дядо Киприан освети водата в куполите и започна кръщението. С неописуема радост и благост той поемаше в ръце децата, потапяше ги в осветената вода с думите „Кръщава се Божият раб (например) Теодор в името на Отца, и Сина, и Светаго Духа сега и винаги и през вечните векове“, измиваше личицата и главичките им и ги подаваше на кръстника. Той пък ги поемаше в снежно бяла хавлийка, целуваше ги по главичките и ги връщаше на родителите им вече като християнчета. Ритуалът продължи от свещениците на „поточна линия“. Отец Борис ги помазваше с миро по ръчичките, крачетата и ушичките с думите: “Помазва се Божият раб Николай с елейна радост в името на Отца и Сина и Светия дух за изцерение на душата и на тялото, за да слуша вярата. Твоите ръце ме сътвориха и устроиха, Боже, за да ходя по стъпките на Твоите Свети Заповеди“; Отец Михаил ги „подстригваше“  и т.н…

Малчуганите нададоха „боен“ вик, родителите и близките им се радваха, говор, песни, пожелания, честитене, целувки… Целият въздух в църквата трептеше от вълнение и добра енергия.

В първата „партида“ Митрополитът кръсти 16 момченца и момиченца, на 11 от които Антон Хекимян стана духовен баща. Ритуалът продължи само за мъжката част. Водени от дядо Киприан, мъжете кръстници или татковци внесоха новопокръстените раби в Светия олтар, за да изпитат още веднъж силата Господня. След това пред олтара те получиха лично от Владиката първо причастие и нафора.

„Да са живи, здрави и честити всички мои кръщелници, пожела пред dolap.bg Антон Хекимян. – Да продължат българския род, да радват родителите си. Пожеланието ми е към всички кръстени днес българчета, независимо дали аз съм им кръстник. Божия милост е, че станах кръстник на Петър, Максим, Симеон, Георги и Николай, Радина, Виктор, Александър, Теодор… На всяко момченце подарих иконка на Иисус Христос, а на момченцата – на Света Богородица, за да ги пазят и насочват по правия път. Аз съм вярващ човек. Възпитан съм в Христовата вяра и това е нещо много важно. От тук нататък, каквото е необходимо на семействата, с които вече се запознахме, ще съм на линия и ще мога да помагам. Надявам се всяка година да се срещаме или на този ден или на рождените дни на кръщелниците ми“.

Втората „партида“ малчугани получиха кръщение от свещениците на храм „Св. Богородица“ и от семейните си кръстници.

Всички новокръстени християнчета получиха от Старозагорската света митрополия безплатно кръщелни свидетелства и Детска Библия.

Почетен гост на събитието беше кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Той  получи сертификат за особен принос за съхраняването на българското ДНК.

Стара Загора е един от 10-те български града, включили се в кампанията в подкрепа на раждаемостта “Направи го за България”. В рамките й се проведе най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене. За всяка споделена бременност Движение за национална кауза осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе“ в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква.

Росица Ранчева

Снимки Благовест Илиев