Почина д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора, един от Съзидателите й

Днес почина Кметът на Община Стара Загора, мандат 1999-2007 г. д-р Евгений Желев. Поклонението ще се състои в неделя, 22 октомври от 10:00 до 13:00 часа в Операта на Стара Загора. От днес в Стара Загора е обявен тридневен траур.

В мандатите си д-р Желев, ортопед по специалност, с вещина, мъдрост, хъс, точна ръка и най-важното – с много смелост, в годините когато нямаше пари от европейски проекти, укрепи „сърцето” на Стара Загора – нейния център с новите сгради на културата: Музей, Опера, Художествена галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Обнови, красива и модерна една от „вените” на този град – емблематичната улица „Митрополит Методий Кусев”, която отвежда към зелената прохлада на Аязмото. Изгради парк „Зеленият клин”. И още, и още много придобивки остави за Стара Загора…

Беше сърцат човек, истински обичащ своя роден град и хората му. Вярваше, че „Силното местно самоуправление е гарант за демокрацията”. Не само на лозунг, не! Силното местно самоуправление значи  – „Глас народен – Глас Божи”. Гласът, който поиска своята памет и своята култура бе чут. Старозагорци в тези два мандата сами, с местни средства издигнаха своята Опера и своя Музей – сгради за чудо и приказ. Направиха от Халите Художествена галерия във време, в което Националният дворец на културата се беше обърнал на битпазар.

Сами, с много самочувствие и с много достойнство. Старозагорци го направиха и защото имаха такъв Кмет.

От името на редакционния екип на сайта ни Долап.бг, в който темите са изкуството, културата и знанието на този град, изказваме дълбоки съболезнования на семейството на д-р Евгений Желев и скърбим за голямата загуба.

ПОКЛОН! СВЕТЪЛ ДА БЪДЕ ВЕЧНИЯТ ПЪТ НА ЕДИН СЪЗИДАТЕЛ!