31 старозагорски дечица ще бъдат въведени в православната вяра

„В Националното кръщение на новородени, което ще се състои на 22 октомври 2017 г.  и 31 старозагорски дечица ще бъдат въведени в светата православна вяра“. Това съобщи за dolap.bg отец Михаил Михайлов, секретар на Старозагорската митрополия и свещеник в църквата „Св. Въведение Богородично“.

„Децата ще бъдат кръстени на две групи в два купела. Първите 16 ще бъдат кръстени от Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан, а останалите 15 – от свещениците, които служат в храма. Светото кръщение ще започне от 11:00 часа в храм „Св. Въведение Богородично“ в Стара Загора. Родителите на децата могат да избират за кръстници освен свои близки и популярния телевизионен водещ, който също е старозагорец, Антон Хекимян“.

Най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България  ще се проведе в големите православни храмове на 10 града в страната. Инициативата се организира и провежда под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.

Националното кръщение бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност  Движението за национална кауза (ДНК) осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе“ в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.  За по-малко от девет месеца, „Направи го за България” постигна забележителни резултати. В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци.

Проведеното допитване сред майките разкри нуждата от належащи промени в средата и трудовото законодателство, и в най-скоро време предложенията на ДНК ще бъдат предадени на законодателната и изпълнителна власт.  „Създадохме „Направи го за България”, за да не сме последните, които ще загасят осветлението“, коментира кампанията за радио ВВС  телевизионният продуцент Андрей Арнаудов, председател и основател на ДНК. Британската медия отрази инициативата в документалната си програма за демографската криза в България, което даде международен отзвук на каузата. „Вярваме, че за да има дейността ни положителен и дълготраен ефект, тя трябва да бъде устойчива във времето. Затова вече готвим и второто издание на кампанията: „Направи го за България – 2“ – за деца, заченати през  2017 година.”, разкри още той.

Традиционното сребърно кръстче – символ на вярата, подаряват г-жа Н. Беширова и SSG Jewlery. Към каузата за повече деца в България, се присъединиха „Пуфис“ и „Тео Бебе“, които са подготвили специална изненада за всяко бебе, участник в кампанията.

Росица Ранчева