Шеф Иван Манчев гостува на Второ основно училище „Петко Р. Славейков“ – Стара Загора

Всеки българин знае кой е Иван Манчев или поне всеки го е виждал като арбитър на телевизионното състезание „Черешката на тортата“ или като се разпорежда в „Кошмари в кухнята“. Но друго си е да го видиш, чуеш и докоснеш на живо, да получиш от него автограф, да ти оцени вкуснотийките, приготвени в къщи, да разбереш лесно ли се готви и как се става шеф.

По повод честване на 60 години от основаването на Второ основно училище “Петко Рачов Славейков“ и 190 години от рождението на патрона, на 18 октомври 2017 г. желан гост в поредицата от срещи с известни личности беше самият Иван Манчев. В актовата зала шестокласниците го посрещнаха възторжено и с огромно любопитство. Колкото е голям готвач, толкова е и сладкодумен разказвач. С младата публика сподели, че още като второкласник в кръжока по готварство е направил първото си кулинарно произведение – пица, но вместо тесто сложил препечени филийки и върху тях наредил  кашкавалчета, саламчета, доматчета.  Когато в 8 клас е трябвало да избира професия, сам татко му е посочил готварството, което до тогава му е било хоби. Най-напред завършва техникума по обществено хранене в Банкя, после още едно-две училища, но продължава да се учи всеки ден, да пробва различни кухни, да формира вкусове и култура на храненето. Според него храната е не само вкус, но и преживяване, готвенето е религия, а животът му – постоянна кулинарна екскурзия.

Децата го засипаха в въпроси. Любимата му кухня е майчината му – сарми и супа топчета. С най-голямо удоволствие приготвя на децата си палачинки със зеленчуци, а в ресторантите си – ризото и телешки стек. От десертите най-обича да майстори палачинки и бухти. Но любимият му десерт е шоколадово суфле. Запазена марка „Манчев“ е джолан с манатарки и гулаш с телешко.  Наскоро най-голям зор му е дало приготвянето на пълнена пуйка. Най-интересните ястия, които е изфабрикувал са агнешка саламура и пълнен далак. Ястието, което е запомнил е алигатор в САЩ.

Шеф Манчев каза, че човек се храни най-напред с очи и затова храната трябва да бъде освен прясно приготвена и поднесена в естетически вид. Той обясни, че не е препоръчително да се консумира чипс, зрънчо и пр. пакетирани храни, защото са приготвени преди година, а може би и повече и за да не се развалят се стабилизират с всякакви химикали. Същото се отнася и за бланшираните картофи в ресторантите. Затова трябва да се приема здравословна храна – плодове и зеленчуци, ястия приготвени в деня, в който ще се хапнат.

На децата беше интересно да научат, че шеф Манчев е собственик на четири ресторанта „Кактус“ – два в столицата и два на морето, че е готвил на 30 президенти на различни страни, гостували в България, в т.ч. на Путин и Клинтън и че другата година отново ще бъде главен готвач на „Черешката на тортата“.

Децата си направиха обща снимка за спомен, взеха си автографи и си направиха селфита с драгия гост. Директорът на училището Милена Желязкова подари традиционните шапка и фланелка с емблемата на школото, чаша да си пие заран кафето и копие на символа на Стара Загора – лъвицата с лъвчето.

На въпрос на dolap.bg какво подобаващо би сготвил на президента, на премиера и на шефката на БСП, Манчев отговори: „На президента ще сготвя пиле, нали е летец – да лети; на премиера Борисов – телешки стек – да е здрав и як, а на другарката Нинова – риба, да плува по леко по вълните“.

Втората част от пребиваването на госта беше във физкултурния салон. 12 отбора от ученици от различни класове и техните родители, в къщи бяха приготвили оригинални основни ястия  от риба и морски дарове и десерт, в който да присъства царицата на есента – тиквата.  Шеф Манчев изслуша внимателно презентацията на отборите„Кулинарни вълшебства“, „Воден дух“, „Кулинар“, „Пандовски“, „Палачинка“, „Теневи“, “Цаклеви“, „Черешката на тортата“, „Шефките“ и др., дегустира ястията и отличи първите три отбора: На първо място отбор „Палачинка“, на второ – „Цаклеви“ и на трето -„Кулинар“. Всички участници получиха грамоти и подаръци. Преди да започне „битката“ най-малките възпитаници на училището – подгответата изпълниха  пленителен танц на готвачите.

Третото „действие“ от вкусния спектакъл „Манчев и млади приятели“  се състоя на битов кът и кулинарна трапеза. Дечурлига, облечени  в национални носии, разказаха на госта за характерните български ястия и го приканиха да опита от красивите хлябове, баници, тутманици, сармички и боб, тиквеник, варена и печена тиква и още всякакви други изкушения.

Програмата за честванията на училището предвижда на 30 октомври премиера на книгата „Като Второ, няма второ“. На 16 ноември в операта е празничният концерт, а преди това в парк „5 октомври“ ще бъде открита изложба „Второ основно днес“.

Росица Ранчева