Колекцията с книги за Стара Загора се обогати с още една

Колекцията с книги за Стара Загора се обогати с още една. Сериозният научен труд за Старозагорските минерални, представен на достъпен, ясен и интересен език от доц. д-р Светла Димитрова излезе в красиво оформена от издателство „ДЪГА+“ книга. Новото четиво бе представено на 16 октомври 2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ от автора и от проф. Жанета Стойкова от Тракийския университет. Бяхме запознати и с част от експозето на проф. Вера Бонева, която не успя да присъства лично.

Нужно е просто да обичате Стара Загора, да са ви интересни нейните селища-сателити, да ви вълнува историята, да искате да знаете повече, за да разказвате по-умно на своите гости – да имате тази книга. В нея се проследява историята на Баните през 19 и 20 век, както и се дават леки и много интелигентни препоръки за бъдещото развитие на курорта, обявен за национален през 1967 г.

Една двулицева фигурка от неолита, намерена при разкопки на Старозагорските минерални бани заинтригува преди години авторката. Защо е с такова изображение, какво означават точките под устните на фигурката и по ушите? /И досега праисториците от града ни нямат подробни изследвания на тази симетрична и съвършена неолитна находка, популяризирана иначе в множество снимки. Любопитството на учения води Светла Димитрова и към изследвания и въпроси от античния период на селището. При разкопките на Римските терми се установяват повече помещения, в които може би са се лекували и ветерани от легионите. Но и това не е разнищено. Както не са изложени и намерените мозайки. Специалистът по най-нова история продължава своите обследвания в по-новото време и се натъква на изключително интересните доклади от 1904 г. на санитарния инспектор за Пловдивска област (тогава). Авторът открива и първата реклама на Старозагорските бани от 1936 г. Преди това предлага частот писмото на д-р Поайе от 1858 г., в което той описва лечебните свойства на водата на баните. Открива и любопитно писмо от 30-те години с предложение как да се съединят мъжката и женска баня и да се отоплява помещението – нарича го първото предложение за модерен СПА център. Открива и писменото предложение на депутата Иван Копринков за прокарване на водопровод и довеждане на водата от баните до Стара Загора. Представя развитието на курорта при различните кметове и особено при кмета Йордан Капсамунов, по времето на който са изградени редица сгради и съоръжения на баните.

Новата книга на доц. д-р Светла Димитрова ще заеме достойно място до сериозните трудове и изследвания за региона ни. Няма как да я намерите до езотеричните издания и публикациите с митове и легенди. Проф. Вера Бонева нарича Светла Димитрова в експозето си за книгата „пунктуален изследовател, академично старателна“. В края на четивото са посочени всички източници на 4 езика. Светла Димитрова е преровила архивите на Пловдив и София. Използва съвестно всички публикации по темата до този момент на свои колеги. Надгражда ги с прецизност, вещина и научна подреденост.

Може би с новата книга „Старозагорските минерални бани, история в осем хилядолетия“, преведена на английски език, ще можем да кандидатстваме (най-сетне) за вписване в списъка на Европейските градове с минерални извори, където все още ни няма. Докато ни впишат обаче, тази книга е редно да се намира на всяка рецепция за настаняване във всеки хотел в Старозагорски минерални бани. Поне!

Надеждите ни са и за разкриване на античното и на средновековните селища там, за разкопки в търсене основите на малка джамия, посочени в спомени на историк, за изграждането до Римските терми на модерна еспозиция за археологическите богатства на региона.

Съвсем обозримо! Мечти…

Уляна Кьосева