Звездни артисти ваят голямото оперно платно „Дон Карлос“

„Безкрайно щастлив съм, че можем да открием 93-тия творчески сезон на Държавна опера – Стара Загора с голямата опера „Дон Карлос“ от Джузепе Верди с версия, към която малко театри по света посягат“. Това каза на брифинг на 17 октомври 2017 г. директорът на операта Огнян Драганов. “Това е версия, за която се изисква творчески огромен потенциал. Представяме напълно нова визия, нова режисура и най-важното – състав от оперни певци, които са на световно ниво – както от първите редици на българския, така и на световния  оперен театър“.

Новата постановка е изградена върху последната -седма преработка на операта от Верди. Най-накрая, почти в края на живота си, той връща сцената в гората на Фонтенбло, за да може да изясни основния конфликт в драмата. Именно на тази рядко поставяна в света цялостна версия на шедьовъра на Верди, ще се наслади публиката на 19 и 26 октомври..

„За да се представи операта „Дон Карлос“ така както е сътворена от Джузепе Верди и изиграна за първи път преди 150 години, трябва да има шест първокласни певци и шест първокласни артисти“! Това сподели на брифинга един от големите български баси Юлиан Константинов. Заедно с него ръководството на операта е осигурило звездни артисти не за една, а за двете премиери.

В първата, която ще се състои на 19 октомври 2017 г. освен Юлиан Константинов, който ще изпълни ролята на крал Филип, меломаните ще се срещнат с изкуството на гостуващия тенор Иван Момеров. За него е достатъчно да се знае, че е лансиран от Валери Гергиев и е пял успешно в Ковънт гардън.  Ролята на маркиз Поза ще изпълни красивият баритон Александър Крунев.  С тази постановка той ще отбележи 30 години на оперната сцена по света и у нас. За dolap.bg той сподели, че навсякъде се хвали, че е старозагорец, тъй като майка му е от този романтичен и изискан във всякакво отношение град. Маркиз Поза е една от първите му роли в завидната му творческа биография.

Своят дебют в ролята на кралицата Елизабет Валоа ще направи младата оперна певица Велина Божилова. За dolap.bg тя разказа, че е старозагорка, завършила „тромпет“ в НУМСИ „Христина Морфова“. Дипломира се оперно пеене и се реализира успешно в Германия най-напред като мецо сопран, а след това като драматичен сопран.

„За мен е голяма чест да участвам в постановката заедно с тези велики певци, на които се възхищавам искрено и се уча от тях“, сподели очарователната млада дама. „Напористата“ и амбициозна Мирослава Йорданова ще бъде в ролята на принцеса Еболи. Ролята на Инквизитора ще изпълни друг голям певец и артист Димитър Станчев.

На 26 октомври ново съзвездие ще озари сцената на Старозагорската опера. Главните роли ще изпълнят Калуди Калудов и Пламен Кумпиков, Цветелина Василева и Веселина Кацарова, Сирил Ровери и отново Димитър Станчев. Другите солисти за двата спектакъла са Александър Марулев, Яница Нешева, Деси Стефанова, Милко Михайлов, Нели Нечева и др., хор и оркестър на операта. Диригент е проф. Ивайло Кринчев, режисьор – Славчо Николов, художник на костюмите – Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор – Младен Станев, сценография – Тодор Демеров.

„Да поставя „Дон Карлос“ е моя сбъдната мечта, при това с тези звездни артисти, сподели по време на пресконференцията, младият режисьор Славчо Николов. – Идеята ми, върху която съм работил повече от пет години, е да представя двата паралелни свята, в които живеят героите: светът на властта, на силата, на протокола, на закона и своя собствен човешки свят, който се разминава с показния и в който има много самота, болка, несподелена любов… Работили сме върху детайлите с всеки от героите, за да разкрием душевната борба, която всеки води със себе си. Всички имат поставени актьорски задачи, чиито изпълнение, сигурен съм, след спектакъла ще предизвика зрителите към сериозни размисли за целта и смисъла на човешкия живот“.

Сценографът Тодор Демеров обеща максимално изчистена сцена, което ще даде възможност на публиката да се концентрира върху развитието на заплетената интрига между героите и певческите качества на артистите.

Част от костюмите са доставени от Киноцентъра. Те също допринасят „да се пренесем“ столетия назад в далечна Испания, за да се уверим, че няма нищо ново под слънцето.

В следващите спектакли ще имаме нови предизвикателства. Голямата Елена Баръмова този път ще влезе в ролята на принцеса Еболи. Вероятно ще има и други изненади.

На добър час на „Дон Карлос“ и на новия творчески сезон!

Росица Ранчева