„Математика без граници“ стартира днес на петте континента на планетата

„От 16 октомври 2017 г. по целия свят – от Австралия до Венецуела ще проведем турнира „Математика без граници“. Това съобщи за dolаp.bg идеологът и главен организатор на събитието Любомир Любенов. „Състезанието ще се проведе в рамките на една седмица, като училищата решават задачите в удобно за тях време при спазване на условията за конфиденциалност, т.е. условията на задачите. По подобие на олимпийската клетва, всички състезатели и организатори обещават да участват честно в състезанието“

В петото издание на „Математика без граници“ ще се включат 15000 ученици от втори до дванадесети клас от 202 училища от 39 държави. Тази година дебютанти в събитието са  Британското училище в Каракас – Венецуела, училищата в Аделаида и Пърт – Австралия, Нигерия, Иран, Словения, Полша, Германия, Украйна, Виетнам и Израел.

Участниците от България са 11000. От Стара Загора ще решават задачи математици от четири училища – НЧ „Димитър Благоев“, Второ основно училище „Петко Р. Славейков“, ППМГ „Гео Милев“ и СУ  “Максим Горки“. На 22 октомври т.г. в Стара Загора ще се проведе състезанието за желаещите математици, чиито училища не участват в турнира.

Задачите са дело на екип от казахи, руснаци, българи и македонци. Преведени са от български  на седем езика – руски, английски, казахски, азърбайджански, турски, македонски и испански. Всяка от инакоговорящи страни ще си превежда задачите на своя език – например виетнамски и пр.

Състезателните групи са осем: от втори до осми клас (включително) и девети – дванадесети клас – в една група. 60 минути е времето да се решат 20 задачи. Първите десет са с избираем отговор, а от 11 до 20 са със свободен отговор.

„Журито по места ще провери резултатите, а ние ще ги обобщим и ще извършим класирането, което всеки може да види на страниците на „Математика без граници“, коментира Любомир Любенов. – На 8 ноември 2017 г. ще публикуваме окончателно всички резултати и ще наградим победителите. Всеки участник в състезанието получава сертификат за участие, а победителите от съответните класове, съобразно спечелените точки, получават златен, сребърен и бронзов медал“.

Максималният брой точки е 30. От 1-ва до 10-а задача  се оценяват с по една точка, а от 11-а до 20-а – с по две точки.

От днес стартира първият етап на петия турнир „Математика без граници“. Всеки турнир е с по четири кръга, от които три дистанционни, които се реализират в съответната страна – респективно  град и училище и един финален, който се провежда в българския морски град Несебър.  (На финала на четвъртия турнир участваха 1200 малки математици от 11 страни).

В следващите втори и трети етапи могат да участват и нови състезатели. Например Китай се включва от втория кръг. Вторият кръг ще се проведе от 28 януари до 7 февруари 2018 г. Третият кръг е от 25 март до 2 април 2018 г. Финалният кръг е на 29, 30 юни и 1 юли 2018 г.  в Несебър.

„Математика без граници“ има Кодекс – обещание за честно участие и представяне, обясни г-н Любенов. – Моите колеги и аз считаме, че състезанието първо трябва да възпитава. Да, ти тръгваш към това предизвикателство, за да защитиш честта на училището, града и родината си, но в същото време научаваш и много други неща – и по време и след състезанието. Може би едно от най-важните неща е да бъдем честни към себе си и към другите, така както обещават големите спортисти на всяка олимпиада. Тази година казахите ни сюрпризираха, като измислиха и химн на турнира и го изпълниха при закриване на четвъртото издание. В скоро време той ще се появи и в You Tube. Емблемата ни също е създадена от казахите“.

Любомир Любенов е автор на идеята „Математика без граници“. Тя е реализирана от него и съмишленици още преди 30 години, но в други формати. През 1987 г.  в Казанлък е проведен първият международен турнир „Дружба“.

Организатори на мащабния проект са Педагогическа асоциация „Образование без граници“, България, с президент Любомир Любенов и Казахстан – образователната институция „Иновейшън“ от Алма Ата.

Росица Ранчева