Девето издание на Международния конкурс за млади тромпетисти – Стара Загора

От 6 до 10 ноември в Стара Загора за 9-и пореден път ще се проведе Международен конкурс за млади тромпетисти. Артистичен директор на конкурса е преподавателят в НУМСИ “Христина Морфова“ Пенчо Пенчев. В последния ден, на 10 ноември в Операта е Заключителният концерт на конкурса.

Конкурсът за млади тромпетисти стартира през 1995 г. като национален, единствен в България за тази специалност. От третото издание е отворен за международно участие, а следващия – Четвърти  е международен. Идеята за създаването му е на преподавателя по тромпет Пенчо Пенчев.

Конкурсът се развива много бързо и получава широка международна известност. Участници от Азербайджан, Беларус, България, Германия, Малта, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Чехия, Украйна и Хърватия мерят сили пред авторитетно международно жури.

Специално за конкурса български композитори пишат пиеси за тромпет, които стават задължителни  и се изпълняват от участниците. Това са: проф. Александър Текелиев, Кирил Ламбов, Петър Петров, Веселин Караатанасов, Никола Таков, Ваня Ангелова, Цвети Димитрова, Йордан Дафов и Йовчо Крушев.

По традиция конкурсът завършва с концерт на лауреатите и журито в съпровод на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.

В Международния конкурс за млади тромпетисти участват тромпетисти, разделени в пет групи:

  • група I – до 10 г.
  • група II – от 11 до 13 г.
  • група III – от 14 до 17 г.
  • група IV – 18 до 22 год.
  • група V – 23 до 26 год.

На 10 ноември 2017, 19:00 ч. , залата на Държавна опера – Стара Загора заключителен концерт на Международния конкурс за млади тромпетисти – Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков с оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.