Новият Омбудсман на Стара Загора встъпи в длъжност

На 9 октомври 2017 г. новият обществен посредник на Община Стара Загора  Надежда Чакърова-Николова встъпи официално в длъжност. Тя беше избрана на сесия на Общинския съвет проведена на 28 септември 2017 г. „Ще се ръководя от принципите хуманност, справедливост, безпристрастност, обективност и независимост при решаването на всеки казус, за който бъда сезирана, каза днес пред председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, предшественичката си Павлина Делчева и пред журналисти общественият посредник. – Ще положа усилия институцията да бъде надеждния гарант на спазване правата и интересите на гражданите. Ще бъда взискателна  към всеки  проблем, защото администрацията и управлението са право на всеки, но нейната дейност трябва изцяло да съдейства за спазване законните права и интереси на гражданите”, заяви още Чакърова. „Първите ми стъпки ще бъдат да се запозная с текущата работа и  текущите казуси, съобщи специално за dolap.bg новият омбудсман. – Като първа голяма инициатива заедно с председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и юристите от Общината ще организираме до края на тази година Дни на отворените врати за правни консултации на гражданите и за по-голяма информираност. Мисля, че съм уравновесен и балансиран човек. Голям опит имам в обществената дейност. Президент съм на Зонта клуб Стара Загора.  Имам 21 години професионален опит в различни сфери. Умея да общувам с различни хора и се надявам да бъда максимално полезна на моите съграждани“, сподели Надежда Чакърова.

Надежда Чакърова Николова е зодия „Везни“. Родена е на 30 септември преди 43 години. Майка е на двама сина. Възпитаничка е на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Има висше образование – магистърска степен по финанси при УНСС. Новият местен омбудсман прие поста и ключовете от офиса от Павлина Делчева, която два мандата изпълняваше успешно длъжността. Тя пожела на г-жа Чакърова „да бъде мъдра, смела, да има здрави нерви и никога да не губи чувствителност по отношение спазването на човешките права“. За dolap.bg Павлина Делчева уточни, че всяка от изминалите осем години от двата й  мандата като омбудсман е работила по казусите на над 300 граждани, т.е. над 2000 души  да се възползвали напълно безплатно от обществената услуга. Хората са идвали на място, обаждали са се по телефон, чрез електронната форма на Общината. Много случаи е имало, когато нещата се повтарят. „Работата никак не е скучна, коментира Делчева.- Винаги има какво да се прави . Важно за обществения посредник е да използва случаите да се самосезира. Работното време не може да се уточни, защото много често се налага да се съобразяваш с индивидуалните потребности на хората. При майки с малки деца, хора в неравностойно положение и други, които нямат възможности да дойдат в офиса, съм ходила при тях на място“.

Павлина Делчева съобщи, че има определени планове. Престои й участие в конкурс и се надява в скоро време да се сдобие с нова позиция.

Председателят на Общинския съвет Таньо Брайков благодари на Павлина Делчева за ползотворната й работа като омбудсман и пожела на добър час на новоизбрания обществен посредник.

Росица Ранчева

Снимки Община Стара Загора