Дни на училищната психология започват в Стара Загора

Национална среща под надслов „Дни на училищната психология“ ще се проведе от 10 до 13 октомври 2017 г. в Стара Загора. Организирана е от инициативна група от училищни психолози и педагогически съветници, в партньорство с Община Стара Загора и Регионалното управление по образованието (РУО).

„Целта на проявата е да покажем колко значими са тези специалисти, които работят в училищата на област Стара Загора, особено във връзка с настъпилите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, както и със задачите, свързани с приобщаващото образование,  каза на проведения брифинг  на 9.10.2017 г. Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление по образованието. – Не на последно място в голяма степен техен е ангажиментът за прибиране и задържане на учениците в училище. Идеята  също е да се обменят и мултиплицират добрите практики“.

Г-жа Димитрова съобщи, че по последни данни, училищата в област Стара Загора са 121. В тях работят 29 педагогически съветници, което представлява 24% и 15 психолози – 12%. За съжаление в малките населени места такива специалисти почти няма. Началникът на РУО се надява след срещата повече директори, настоятелства и обществени съвети да оценят ролята и мястото на педагогическите съветници и психолозите и да направят нужното, те да заемат необходимото място в училищата.

Пенка Чавдарова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора съобщи, че националната среща се организира и провежда по идея на Димка Кънева – педагогически съветник в ПГСАГ „Лубор Байер“, подкрепена от още осем свои колеги от старозагорски училища. В събитието ще участват представители на образователните институции от цялата страна. Ще присъства и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, както  и други специалисти от просветното министерство.

Официалното откриване е на 10 октомври 2017 г. от 11:00 ч. в зала „П. Р. Славейков“ на общината. Темата на докладите и дискусиите е  „Училищната психология – реалности и перспективи“.

Вторият ден е посветен на „Добри практики в съвременната училищна психология“. Домакин е ГПЧЕ „Ромен Ролан“, а началният час е 11:00. Ще има и „работилница“ на тема „Формулата  на успеха“ – място на кариерното ориентиране в училище.

На  12.10.2017 г. темата е „Приобщаващо образование в училище“. Домакинството е от ОУ „Георги Райчев“. В 9:30 ч. ще се проведе церемония по откриване на ново оборудваните кабинети на психолог и логопед. Директорът на Регионалния център за приобщаващи политики Пламен Иванов ще представи дейността на центъра. Отново ще се говори за специалните деца, интеграцията на ромите в училищата, ще се обмени опита на Сдружение „Алтернатива 55“ за работа с деца със специални нужди в партньорство с родители и училища и др. Последният ден от националната среща (13.10.2017 г.) е посветен на „Ученическо самоуправление“ . На него ученици ще споделят своето становище и претенции към дейността на педагогическите съветници и психолозите в училищата. По време на „работилницата“ ще бъдат демонстрирани забавни игри от Петя Глътникова, училищен психолог в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Проявата започва в 9:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Организаторите отправят специална покана към родители, учители, общественици и ученически съвети да посетят първата в България среща на училищните психолози и педагогически съветници.

Росица Ранчева