Църквата почита Свети Игнатий Старозагорски – Небесният покровител на Стара Загора

На 8 октомври 2017  г. от 9:00 ч. с архиерейска света литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, се почитат  203 години  от мъченическия подвиг на небесния покровител на град Стара Загора преподобен мъченик  Игнатий Старозагорски. Тази вечер ( 7.10.) по същия повод от 17:00 ч. в новостроящия се храм в квартал „Самара 1“, който също носи името на мъченика, ще се отслужи тържествена вечерня.

Св. Игнатий Старозагорски живее в 18 и началото на 19 век. Роден е в Стара Загора и кръстен с името Иван. Родителите му, Георги и Мария, се преселват в Пловдив, където Иван се учи. Богато надарен, той напредва много в учението. От ранни младини се увлича и от монашеския уединен живот. След като завършва учението си, постъпва като послушник в Рилския манастир, където остава 6 години в монашеско послушание. Скоро след това турци убиват жестоко баща му, а майка му и двете му сестри са насила заставени  да приемат мохамеданството. Иван успява да избяга в Букурещ. След като престоява известно време там, решава да отиде в Света гора. По пътя, около Шумен турци-разбойници го залавят и  заплашват, че ще го убият, ако не смени християнската си вяра с мохамеданска. Той им дава обещание, че ще го направи и го пускат на свобода. Сетне горчиво се разкайва за това обещание и решава да изкупи греха си, като публично охули мохамеданството и приеме мъченическа смърт за Христа.

От Шумен пристига в родния си град. Оттук с един светогорец заминава за Света гора. С цел да се подготви за предстоящия подвиг, постъпва в Атонския манастир Григориат, където прекарва известно време. Посещава още някои обители и се установява в скита св. Анна – високо, диво и непристъпно място. Тук се предава на най-тежки подвизи. Неговият опитен наставник Никифор се възхитил от строгия му подвижнически живот. Узнавайки твърдото му решение да бъде верен изповедник на името Христово, той го постригва в монашество с името Игнатий. Благославя го и го изпраща за Цариград, където Игнатий вече е решил да приеме мъченически венец. Определя му за спътник опитния старец Григорий, който би могъл да го поддържа в мъченическия подвиг. В нощта преди неговата мъченическа смърт, се молил със сълзи пред чудотворна икона на Божията Майка да му помогне в мъченическия път. В тази нощ е укрепен от дивно Божествено видение: от иконата на Божията Майка на три пъти се явява светъл венец и застава над него.

На 8 октомври 1814 г. Игнатий е обесен, след като се е явил пред турски съд с думите: „Когато аз бях невръстно момче, принуден от вас, турците, дадох празна дума, че ще се отрека от моята вяра. А сега виждам нечестието на своето обещание и дойдох тук, за да си взема думата назад и да изповядам пред вас моя Христос – истинския Бог и Създател!“ Три дни след това старецът Григорий откупва мощите на мъченика и на 20 октомври пристига с тях в Света гора.

Чудеса

Един благочестив християнин дал на светеца преди неговата кончина кесия с малко пари, за да ги употреби за свои нужди. Не може да има съмнение, че по време на мъченията турците са взели от мъченика тази кесия. Но когато той е обесен, в същия час по чуден начин кесията с парите отново се намерила в пазвата на онзи човек. После той известно време раздавал от парите в тази кесия на мнозина бедни хора, но те не намалявали и не свършвали.

Един християнин, от желание да има при себе си светата кръв на Христовия мъченик, докато светецът беше обесен и стражите спели, отишъл нощем, пробол с игла крака на мъченика и с изтеклата кръв напоил една кърпичка. Няколко дни по-късно той разгърнал кърпичката, но какъв бил ужасът му, когато видял, че на нея е изобразен кръст със светата мъченическа кръв! Същата тази кърпичка с кръста видели и много други християни, и се удивили на това Божие чудо.

В една от цариградските църкви на името на Пресвета Богородица веднъж дошли един бесноват и един парализиран човек. А монахът, който прислужвал там, имал при себе си шапката, носена от св. Игнатий по пътя към мястото на страданието и по-късно откупена от палачите. Този монах я поставил върху болните и призовал светеца. Тогава станало дивно чудо: веднага парализираният оздравял, а бесноватият се освободил от мъчението и станал отново със здрав разум.

Негови мощи се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Града на липите.

Нека по молитвите на светия преподобномъченик Игнатий и ние да бъдем избавени от злото, да се удостоим с Небесното Царство и с благодатта на Господа Иисуса Христа, на Когото подобава слава, чест и поклонение във вечни векове, амин!

На 10 юли 2011 г. Старозагорският митрополит Галактион полага основния камък за градежа на нов православен храм в Стара Загора в квартал „Самара 1“. Църквата e разположена на площ от 1250 кв. м. Тя е кръстокуполна базилика с размери 17 х14 м и височина над 12 м. Конструкцията е стоманенобетонна, с каменни сводове и облицовка от бял врачански камък. Проектът е дело на арх. Дилян Каменов.

На 25.04.2014 г бе осветен и вдигнат куполът на камбанарията; на 01.07.2014 г на купола бе монтиран кръст висок 3 м и за първи път прозвъняват петте църковни камбани; на 08.10.2014 г от Света гора пристигат светите мощи на небесния покровител на Стара Загора;  на 20.02.2016 г са осветени Светият престол и криптата на новия храм „Св. Игнатий Старозагорски“. По решение на епархийското настоятелство централният престол в новата черква ще бъде на него, а южният – на св. Ириней Лионски.

Честването на първия храмов празник на криптата „Живоприемний източник“ на църквата „Св. Игнатий Старозагорски“, който се отбеляза на първия Светъл петък след Възкресение Христово (през 2016 г. на 6 май), ще бъде запомнено със знаменателно събитие. На този ден в центъра на старозагорския храм беше положена Света мощехранителница с мощи на 16 светци и великомъченици. Това са мощи от Св. Николай Чудотворец, Св. Тихон – патриарх Всерусийски, Св. Яков Персиец (чиито мощи бяха вградени и в светия олтар на криптата по време на освещаването й на 20 февруари 2016 г. от четирима митрополити), Св. Герасим Йордански, Св. Теодор Тирон (на когото е посветен храмът на Аязмото), Св. Харалампи и Св. мчнк Прокопи, Св. мчнк Елефтерий, Св. Архидякон Стефан (първият мъченик, пострадал за Христовата вяра), Св. препод. Ефросиния, Св. Амбросий Медиолански, Свещеноизповедница Теодосия, Св. Амфилохий Почаевски чудотворец, Св. преподобна мченица Параскева, Св. Филарет – патриарх московски, и Св. Анна – майката на Св. Богородица. В две други капсулки има частица от честния пояс на Света Богородица и от одеждите на Св. Спиридон. Светите мощи са донесени и дарени от Русия от свещеници, които в края на 2015 г. са били на поклонническо пътуване в Стара Загора. Мощите на тези светии завинаги остават в храма. Вярващите винаги ще могат да се помолят пред тях и да измолват милост.

В общи линии храм „Св. Игнатий Старозагорски“ е завършен. Малко остава за цялостното му изографисване и доставяне на необходимата утвар за службите.

По решение на Старозагорския епархийски съвет и с одобрението на Светия Синод е учреден орден „Св. прмчк Игнатий Старозагорски“. Първият му носител стана Българският патриарх Неофит.  На 1.10.2017 г. на церемония в църквата „Св. Богородица“ Старозагорският митрополит Киприан връчи отличието на Негово Светейшество за приноса му за духовното и нравствено израстване на българския народ.

Росица Ранчева