Ден на психичното здраве организира Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“

Социалната услуга Дневен център “Св. св. Козма и Дамян“ осъществява информационна кампания, с която допълва политиките по преодоляване на стигмата* спрямо психичната болест. Всяка година със свое събитие  Центърът отбелязва Световния ден на психичното здраве – 10 октомври.

Водени от желанието да бъдем максимално полезни тази година инициираме провеждането на практически семинар на тема: “Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове. Техники за справяне с психотични потребители“.

Всяка институция или служба, която директно работи с граждани,  не изключва целевата група на психично болни или хора с поведенчески разстройства. Контактите с тях често въвежда служителите  в неизяснен спор или конфликти, прерастващи в агресия. В работното им ежедневие е честа срещата с  агресивно настроени хора или такива неадекватно общуващи, при което се създава атмосфера на страх, напрежение, водещо до стрес. Не винаги са достатъчни знанията и уменията за справяне и не всякога те могат да предприемат най-адекватните  мерки от гледна точка на закона. Ето защо, считаме, че провеждането на такъв обучителен семинар ще е от полза за въоръжаването им със знанията и практичните съвети на професионалистите, които са посветили живота си на тази кауза.

В обучението ще вземат участват фронтмени от  дирекциите „Социално подпомагане“ и „Бюро по труда“, информационните центрове при община Стара Загора и при ВиК, Салона на EVN, Офисите на НАП, на НОИ, паспортни служби, хипермаркети, МОЛ-ове, граждани, студенти и др. с оптимален брой участници от 5 до 8 човека, които са в ежедневен непосредствен контакт  с хора и имат нужда от това обучение.

Събитието ще се проведе на 10 октомври 2017 г. (вторник) от 12:00 до 17:30 часа в залата на Регионална  библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

От 12:30  – 15:30  часа е Работен семинар “Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове. Техники за справяне с психотични потребители“. Консултанти по темата са: „ Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове“ –  д-р Златка Димитрова; „Техники за справяне с психотични потребители“ – Ваня Бухчева, Николай Петров, Екатерина Зафирова; „Права и защити по силата на закона за психичното здраве“ – Кристина Василева и Милен Христов.

Във фоайето на РБ “Захари Княжески“ ще се експонират  изработени от потребителите пана в заниманията  им по изобразително изкуство и живота в Дневния център.

От 15:30  – 17:00  часа с гостите и участниците в семинара ще се организира работилница за създаване на самостоятелни произведения по тема с налични материали.  Ще се проведе и конкурс за най-интересна идея и награда.

17:30  – 18:30  часа – през целия ден по време на работа ще се възлага на участниците да си напишат послания за психично здраве – вид препоръки за душевен мир, здраве и радост. От 17:30 до 18:30 ч. те ще бъдат завързани с  дълги връзки за бели балони, напълнени с хелий и под звуците на терапевтираща музика ще се четат  и ще се пускат балоните с пожелания за здраве.

* Стигма (на гръцки: στίγμα — знак, клеймо, татуировка, петно) има различни значения:

Стигма (буква), съчетание (лигатура) на гръцките букви сигма и тау

Социална стигма – силно обществено неодобрение, базирано или кодирано във външни белези, обществено отхвърляне и маркиране (в небуквален план), и т.н.

Клеймо по тялото на роб или престъпник (в Древна Гърция).

Стигмата (от мн.ч. на латински stigmata, от ед.ч. stigma) – раните, нанесени на Исус при разпъването на кръста.

 

Гинка Михайлова, директор на Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“