Мъдра и млада, горда и дръзновена, Стара Загора празнува своя ден!

Камбанен звън, музика и радостна гълчава разбудиха на 5 октомври 2017 г. вечния град Стара Загора, за да се радва на празника в негова чест. За 30-а поредна година старозагорци с признателност и благодарност, отдават заслужена почит към онези мъже оптимисти, които на същия този ден, но преди 138 години, в сърцето на изпепеления до основи от турските пълчища град, полагат символичния камък за новото начало, за новия градеж, за бъдещето на хората на духа и на свободата. След още години, на това място, в днешния парк „Пети октомври“, се издига един от най-красивите мемориали на града – паметникът „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ На изток, на крачка от него е паметната плоча, която ознаменува събитието  на 5 октомври. Днес стотици деца, младежи, млади и стари, окичиха с венци и цветя, тези два скъпи за сърцето на всеки старозагорец паметни знаци на възраждането, на миналото, на настоящето и на бъдещето.

Поради реконструкцията на централния площад и пешеходната зона в центъра на града, тази година тържествата бяха съсредоточени в парк „Пети октомври“. Той беше препълнен от  радостни и усмихнати хора – пременени с най-новите си дрехи, в ръце с цветя и знамена, щастливи да се поздравят с празника на любимия си град. Ритуалът с вдигане на националния флаг бе проведен пред южната фасада на сградата на общинска администрация. След това официалните лица преминаха през шпалир от деца  и заеха местата си на специално построената трибуна. Сред присъстващите бяха Старозагорският митрополит Киприан със свещеници от епархията, областният управител Гергана Микова, нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, общински съветници, почетни граждани и гости, директори на регионални структури, общественици и дейци на културата.

„За 30-и пореден път Стара Загора отбелязва своя празник. На този ден градът  е възкръснал от пепелищата. През 1879 г. е взето решение за полагане на символичния камък за възстановяването на Стара Загора, – каза в празничното си слово зам.-кметът Иванка Сотирова. Стара ли е Стара Загора?! Стара Загора днес е градът с най-старите европейски къщи. Градът с хилядолетна история, градът с правите улици, градът на поетите. Днес Стара Загора е обновена и продължава да се обновява. Само в последните няколко месеца и  година се обновиха два квартала на Стара Загора – кв. „Самара” и кв. „Три чучура север”. Само в тези няколко месеци и години се обновиха всички детски ясли и детските градини, където ще  приключи санирането в следващите няколко месеца. Стара Загора е с най-благоприятната инфраструктура и едно от най-качественото образование. Стара Загора е най-благоприятното място за младите хора, които все повече се завръщат тук, защото има сигурност за отглеждане на техните деца, с добро образование и с добри възможности за институционалното им отрастване в училища и детски заведения, обясни г-жа Сотирова. Нашият град има удоволствието да се съизмерва със София, с един от най-богатите културни календари. Всичко това  и още много повече е благодарение на вас, скъпи старозагорци. Всички вие, които с будителския си дух, с дръзновение и с  креативно мислене правите града и управлението на този град, да има най-доброто отношение към вас. Затова хвала на нашия кмет, който успя да обедини мнението на старозагорци и не само парк „Артилерийски“, но още един нов  парк да има в Стара Загора. Защото градът трябва да диша и да живее в тази благоприятна среда. Стара Загора ще получи още нови възможности за още по-добра инфраструктура. Днес се радваме на вашето присъствие тук и сега. Това многолюдие прави града още по-значим за всички нас, които сме изправени пред вас и носим отговорност за правилното ръководене на града. Моето послание към всички вас е да бъдем здрави, щастливи и да обичаме родния град! И нека Стара Загора расте, но и да младее! Честит празник старозагорци!“ – пожела  зам.-кметът на присъстващите.

По традиция на днешния ден Стара Загора обявява своя нов почетен гражданин. С Решение на Общинския съвет от заседание, проведено на 28 септември 2017 г., за почетен  гражданин на Стара Загора е избран  Христо Стоичков – футболна легенда и световно известен спортист, тръгнал по пътя на славата от Стара Загора. Преди дни, с неговото изключително съдействие, градът ни бе домакин на уникално футболно шоу между дрийм тима на Барцелона и българските звезди от световното първенство през 1994 г. Събитието утвърди Стара Загора като Европейски град на спорта и показа на света хилядолетното ни културно наследство. Христо Стоичков ще бъде в Стара Загора за връчване на огърлицата на Почетен гражданин  през м. декември т.г.

По традиция на Деня на Стара Загора общината се управлява от младите й граждани. 21-ят кмет на Млада Загора е единадесетокласничката от СУ „Васил Левски“ Патрисия Желева. Неин заместник е Свилен Стоянов от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Символичният ключ на града беше връчен на госпожицата от зам.-кмета Иванка Сотирова.

„Горда съм и имам честта да бъда избрана за кмет на Млада Загора, каза Патрисия Желева. – Достойно и отговорно ще защитя новата си позиция, с идеи и инициативи за един съвременен европейски град. Град с богато историческо и културно наследство. Като млад кмет на Стара Загора ще работя заедно с моя екип и младите хора на нашия град, за да реализираме всички добри идеи за един наистина прекрасен град за живеене. Желая ви невероятен празник! Бъдете здрави, щастливи, винаги смели и решителни! Честит празник, старозагорци!

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от старозагорската епархия отслужиха празничен водосвет и поръсиха за здраве и успех присъстващите на празника. Програмата продължи с концерт „Фолклор от безкрая“ на възпитаници на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр. Котел.

Откриването на традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2017” е в зала “Байер” днес от 18:00 ч.

Довечера в парк „5 октомври“ от 18:30 ч.  за старозагорци и гости ще свири прославеният по целия свят музикант, Почетният гражданин на Стара Загора Ибрям Папазов с неговия оркестър „Тракийски ритми“.

Росица Ранчева