С усмивки и настроение срещаме Деня на Стара Загора

Изпълнителите на започналия ремонт в централна градска част се оказаха много сговорчиви. Направихме среща и те ни увериха, че по случай празника, на 5 октомври, до 12:00 ч. ще отворят пространство като коридор, който ще даде възможност за изпълнение на церемонията по вдигане на знамената, съобщи за dolap.bg зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Поради извънредните обстоятелства сме измислили нов начин за ритуала, който вярвам, ще се приеме от съгражданите ни. Всички последващи инициативи ще се изпълнят в парк „5 октомври“. С военен церемониал, на Руския паметник и на мемориалната плоча за възстановяване на града ни, ще бъдат положени венци и цветя.“

Сцената ще бъде построена между шадравана и паметника. Там ще се качат официалните лица и гости. Кметът ще отправи своето приветствие към старозагорци и ще връчи символичния ключ на новоизбрания млад кмет Патрисия Желева. Празничен концерт ще изнесат възпитаници на Националното училище за изкуства „Филип Кутев“ от гр. Котел. На обед в 12:00 ч. след водосвет за здраве и сполука, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, ще бъде открита реновираната балетна зала на Държавна опера – Стара Загора. Вечерта от 18:30 ч. на същата сцена Почетният гражданин на Стара Загора, световноизвестният кларнетист Ибрям Папазов и оркестърът му ще изнесе голям концерт. Празничното настроение и събитията, посветени на Деня на Стара Загора има и на 4 октомври – от 18:30 ч. в парк „5 октомври“ е концертът на Стефан Вълдобрев и „Постоянните заподозрени“. В 18:00 ч. на 5 октомври в Художествената зала „Лубор Байер“ ще бъде открита ежегодната представителна изложба на старозагорските художници „Есенен салон“.

След успешното приключване на 10-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, от 1 до 7 октомври Стара Загора е домакин на Първия международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Всички спектакли, които са на много високо ниво, са безплатни. На 4 октомври (сряда) от 16:00 и от 18:30 ч. на камерна сцена в ДТ „Гео Милев“ студентите от Руски държавен университет за кинематография Москва, Русия ще представят „Старовремски помещици“. На 5 октомври от 18:00 ч. на голяма сцена в театъра ще покажат постановката си представителите на Университет за театър и кино „Шота Руставели“ от Тбилиси, Грузия. От 21:00ч. В Младежки дом Централно училище за сценична реч и драма- Лондон, Великобритания ще се представи с „Копла: Мюзикълът“. На 6 октомври от 19:00 ч. на голяма сцена в Драматичния театър студентите на Руска академия за театрално изкуство (ГИТИС) Москва, Русия ще покажат  „Метаморфозата (Гогол и Кафка)“. На 7 октомври от 17:00 ч. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора, България ще поздрави участниците във фестивала с „Укротяване на опърничевата“ от Шекспир с участието на Александра Сърчаджиева. След спектакъла ще бъдат обявени резултатите от конкурсната програма  и ще бъдат връчени наградите. Медиен партньор на събитието е dolap.bg.

Росица Ранчева