След 90 дни Стара Загора ще има нов площад

На 3 октомври 2017 г. с водосвет за здраве  и сполука , отслужен от отците Тодор, Михаил и Живко и символична първа копка, започна изпълнението на проектите за peĸoнcтpyĸция нa плoщaднoтo пpocтpaнcтвo oĸoлo Общинa Cтapa Зaгopa и пeшexoднaтa зoнa пo цeнтpaлния бyлeвapд в гpaдa. Toвa e втopият eтaп нa пpoeĸтa „Зeлeнa и дocтъпнa гpaдcĸa cpeдa зa житeлитe нa областния град, финaнcиpaн пo Oпepaтивнa пpoгpaмa “Peгиoни в pacтeж” 2014 – 2020. Чpeз пpoвeдeнaтa oтĸpитa пpoцeдypa пo ЗOΠ зa изпълнитeл нa cтpoитeлнo-мoнтaжнитe paбoти e избpaн ДЗЗД „Kpacивa Cтapa Зaгopa“, гp. Бypгac c yчacтници в oбeдинeниeтo – „Tийм инжeнepинг“ EOOД, гp. Бypгac и „БИAД -C“ EOOД“ EOOД, гp. Coфия.

„Проектът “Реконструкция и благоустрояване на пешеходната зона“, обхваща бул. „Цар Симеон Велики“ от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Финансирането му е на стойност  7 000 070 лв. с ДДС , а срокът за изпълнение е 270 календарни дни, обяви ръководителят на проекта инж. Веска Узунова, директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“. Дължината на булеварда, който ще се ремонтира е 807 м. Върху него ще бъдат положени настилки с площ над 29 000 кв.м.- различни гранитни плочи и размери.

Вторият проект е реконструкция на площадното пространство около сградата на Община Стара Загора. Той е на стойност 1200000 лв. и е със срок за изпълнение 90 календарни дни.

Площадното пространство ще бъде изпълнено със същите материали като пешеходната зона. Ще има сух фонтан, състоящ се от 50 фонтанни дюзи със звук, светлина и вода. Те ще се управляват чрез компютърна програма и ще бъдат една от атракциите в града.

На всички участници в строителния процес желая успех, за да ползваме и да бъдем зарадвани след време с тази нова придобивка и обновена градска среда“, пожела инж. Узунова. Стоян Тенев, представител на компанията ДЗЗД „Красива Стара Загора“, която ще изпълнява проектите заяви:

„Обектът е стратегически и включва най-важната част от града. Ще се постараем да бъде изпълнен много качествено, на максимално високо ниво и в определените срокове. Това ще бъде визитка на нашата компания, както и на всички граждани на Стара Загора. Уверявам ви, че ще изпитате приятна емоция от това, което ще създадем. Ще съблюдаваме стриктно проектите“.

Специално за dolap.bg двамата проектанти на разхубавяването на центъра на града арх. Александър Бакърджиев и арх.Велемир Георгиев, синове на прославените арх. Петър Бакърджиев и арх. Иван Георгиев споделиха:

„ На нашите съграждани обещаваме много по-добре организирана главна част на центъра на града. Това ще се усети най-вече с многото зони за почивка.

Около зоната, която се оформя като продължение на бул. „Митрополит Методий Кусев“ пред комплекс „Верея“ в посока юг, както и по цялото протежение на ларгото, ще има метални плочи на нивото на настилката. Т.е. всеки ще може да стъпи върху тях. Те ще изобразяват историята на Стара Загора. Сред тях е градоустройството преди 140 години с Лубор Байер,  Августа Траяна, характерни културни обекти, които ще дават различни посоки на гости и на граждани.

Пред Електродома ще има водно огледало, което ще бъде с релефни плочи с различни значими имена , отново свързани с историята на града.

Между кипарисите и кипариса и елата в западната част на общинския площад, на мястото на сегашните цветарници, ще се построи постоянна повдигната сцена със седем-осем стъпала. Когато има събитие, целият площад ще бъде обърнат в западна посока. Пластиката с птицата феникс ще бъде изместена на по-високо ниво, вдясно от пилоните със знамената. Сухите фонтани ще бъдат разпръснати по целия площад и особено през лятото ще представляват приятна атракция.

Сегашните южни стъпала ще продължат до края на ъгъла и ще се срещнат с източните стълбища. Предвидени са интересни места за сядане. Надяваме се този площад да не е толкова празен, а да привлича хора да прекарват приятно свободното си време“.

На събитието присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева, инж. Светослав Глосов- член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, изпълнителният директор на Областно пътно управление Илия Златев,  представители на фирмата ДЗЗД „Красива Стара Загора“ и др.

Инж. Янчо Калоянов разби бутилка шампанско в багера, който захапа асфалта на булеварда.

Да е на добър час!

Росица Ранчева