Дигитален октомври в Стара Загора

Три събития за графичен дизайн и програмиране за младежи ще се проведат в Стара Загора

Октомври месец в Стара Загора, освен с празника на града, ще бъде белязан с три значими събития с дигитална насоченост. Всички те са насочени към младежите на града, но са отворени и за посетители от всякаква възраст. Целта им е да представят разнообразни възможности за развитие в дигиталната сфера, които да помогнат на хората да се насочат към по-конкурентните сфери на икономиката на бъдещето.

На 14.10 (събота) oт 10:00 в ZaraLab ще се проведе събитието “ZaraDesign Forum”, което се организира от местната общност от графични дизайнери, дигитални артисти и интериорни и екстериорни дизайнери ZaraDesign. Това е първото публично събитие на групата, в което са поканени експерти от цялата страна. Форумът ще се състои от общо пет лекции в различни тематики, а именно: Изкуство в градска среда, архитектура и интериорен дизайн, графичен дизайн, илюстрации – традиционни и дигитални и 3D дизайн и 3D oбработка на файлове и елементи.

На 16.10 (понеделник) стартира дъглосрочен безплатен курс по iOS програмиране за напълно начинаещи на програмният език Swift. Курсът ще е в две части, като първата ще цели запознаване с базовите концепции в езика и неговите специфики. Ето и темите (всяка тема е отделно събитие).

– macOS virtual machine setup

– Why Swift?

– Where to code? Xcode and Xcode Playground introduction

– Variables and constants

– Basic operators. Numeric operations

– Text operations

– Swift collections. Arrays and dictionaries

– Control flow

– Functions

– Classes, structs and objects

– Error handling

– My first iOS app with Swift – Part II intro

Лектор е Станислав Димитров. Той е възпитаник на Софтуерния университет и се занимава с програмиране от 3 години. Последната година и половина разработва приложения за iOS платформата.

Tретото събитие е вече познатото на старозагорци събитие Zara Code Week, което намира своето второ издание на 21-22 октомври. В двата дни ще се проведат осем лекции със специалисти в IT бранша, които ще азпознаят аудиторията с различни програмни езици. Желателно е всички присъстващи да си носят персонални компютри. Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Идеята е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел. Целта ни е да привлечем ученици,студенти, родители, учители, предприемачи за участие в прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения  Партньор на събитието е европейски информационен център Европа Директно Стара Загора Europe Direct – Stara Zagora

За повече инфорамция може да се обръщате към Венелин Добрев – 0885 877 636.