Хоров концерт украси честванията на Митрополит Панкратий

Венец на втория ден от тридневните чествания на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий сплетоха три хорови формации. На 30 октомври 2017 г. в операта те направиха голям концерт от църковни песнопения. На него присъстваха Негово Светейшество патриарх Максим, митрополитите на Пловдивска, Великотърновска и Сливенска епархии, както и други високи духовници, зам.-областният управител Петя Чакърова и зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, директорът на Софийската опера академик Пламен Карталов,  представители на Българската православна църква от цялата страна, много граждани.

Според канона, Хорът при Патриаршеската катедрала ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски“ с диригент доц. Димитър Димитров, изпълни възхвален химн за Българския патриарх, както и за организатора и  домакина на събитието Старозагорския митрополит Киприан.

Преди началото на концертната програма с вълнуващи слова дядо Киприан се обърна към драгите гости и  „празничното присъствие“ :

Като ваш архипастир, който по Божие благословение и допущение, под неизмеримата божия милост, наследих една прекрасна катедра  на моя духовен старец блажено починалия Старозагорски митрополит Панкратий. Той днес ни свързва и обединява, дава ни сили да продължим неговото дело на любовта и миротворството, на милостта и добросърдечието, за да можем да бъдем истински ревностни православни християни, носейки името на Господ Иисус Христос в нашите сърца. Да можем да вървим под неговото победоносно знаме, което ще ни отведе до небесния рай. Там, дето няма нито скръб, нито болка, нито въздишка. Богу се моля горещо, Бог да е промислил и за нашия духовен старец да бъде в място светло и злачно. Затова е нужно да се молим всекидневно за неговата душа. Защото той беше архипастир на Старозагорската епархия, който остави и ще остави дълги години следи след себе си, носейки обичта към Господа Иисуса Христа в своите младежки години, преподавайки върху нас всички своето благословение. И както беше мъдрословец, така беше строг и дисциплиниран. И нека ние подражаваме на неговото дело, търсейки именно Христа. Този, който ще ни даде живот вечен. Този, към когото се стреми нашата душа. Този, към когото нашето сърце винаги копнее и винаги ще пребъдва в него. Това е нашият духовен старец – Старозагорският митрополит Панкратий, чиято 50-годишнина от интронизацията честваме днес – вдъхновени, търсейки го, взирайки се в неговия образ, в неговите сияйни светли очи и усмивка, но и строгостта му като духовен архипастир, спазвайки закона пред Бог такъв, какъвто ни бе завещан. Затова всеобичний Светлейши владико, обични в Господа събратя архиереи, високопреосвещени и преосвещени мои възлюблени духовни братя свещенослужители, обични чада на нашата Старозагорска епархийска катедра, нека помним дядо Панкратий в съзнанието си, да го почитаме и да го пазим независимо от обстоятелствата, които ще ни поднесе животът. Но те пак са по Божие допущение! Ако има някой, който може да упрекне в нещо дядо Панкратий, сега да го свърши! Защото той бе образ на Христов служител – добър пастир на църквата, който опази христовата църква в Стара Загора през бурните времена на всички режими, които минаха през неговите ръце и през неговата глава, през неговата мисъл и слово.

И нека той да пребъдва в нашите сърца во веки веков и да следваме примера му! Амин!

Митрополин Киприан каза още, че дядо Панкратий е обичал църковната и хоровата музика  и затова е предстоящият концерт.

Първи на подиума застана  Камерният хор при храм „Св. св. Кирил и Методий“ София с диригент д-р Боряна Найденова. Той се представи с песните „Достойно есть“ музика Н. Златарски, „Царю небесний“ м. М. Милушев, „Иисусе случайший“ м. Сепфора, „Тело Христово“ м. П. Димов и „На реках Вавилонских“ м. Ю. Петренко.

Под диригентството на Димитър Косев хорът на Старозагорската опера изпълни „Милост мира“, „Тебе поем“ и „Достойно есть“ по музика на Апостол Николаев-Струмски,  „Нине отпущаеши“ и „Во царствии твоем“ по музика на Добри Христов и „Ангел вопияше“ м. Модест Мусоргски.

Хорът при Патриаршеската катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Алексанъдр Невски“ с диригент доц. Димитър Димитров (който е брат на патриарх Неофит) впечатли с „Достойно есть“ по музика на Павел Чесноков, „Хвалите Господа с небес“ – м. Хубик, „Блажен муж“ м. Н. Любимов и „Тебе Бога хвалим“ -м. Сарди.

Сборната формация от трите хорови състава – над 80 души, под диригентството на доц. Димитров изпълни „Заступнице усердная“ и „Спаси Боже, люди твоя“ по музика на Павел Чесноков.

На финала за „Многолетствието“, под диригентството на митрополит Киприан, сцена и салон се сляха в един могъщ молитвен хор: “Многая лета, многая лета, многая лета“!

Дълго след концерта, във фоайето на операта, Българският патриарх и митрополитите даваха своето благословение на миряните.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров