Фотоизложба „Поздравъ от Стара Загора“ в библиотека „Захарий Княжески“

На 3 октомври 2017 г. (вторник), в навечерието на Деня на Стара Загора, от 17:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде открита фотоизложба „Поздравъ от Стара Загора“. Изложбата е резултат от обявения през месец юли конкурс. Включените картички и снимки показват интересни и важни за града и хората му места и сгради – как са изглеждали преди  повече от седемдесет години и какъв е видът им сега. Старите фотоси са от фонда на библиотеката, а новите са дело на съвременни фотографи любители. Конкурсът е посветен на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и на Европейските дни на наследството в България. Представени бяха 15 обекта от града, които са запечатани на пощенски картички от началото на ХХ век. Задачата на участниците в конкурса беше да представят своите дигитални еквиваленти на тези места от съвременния град – Стара Загора през окото на съвременната камера! Обектите са:

Парк „Митрополит Методий” – Аязмото

Параклисът в парк Аязмото

Старата сграда на Българска народна банка на бул. Цар Симеон Велики

Сградата на жп гарата

Парк „Пети октомври” – Градската градина

Сградата на Девическата гимназия, днес Второ основно училище „Петко Р. Славейков”

Сградата на Ески Джамия, днес Музей на религиите

Сградата на Военния клуб – Дом на народната армия (ДНА)

Парк „Езерото” (парк „Йордан Капсамунов”)

Сградата на Мъжката гимназия, днес ПГСАГ „Лубор Байер”

Сградата на пощата

Сградата на старата поща на бул. „Патриарх Евтимий“

Сградата на старата съдебна палата (Димчовото здание), сега АГ клиника

Сградата на Стария театър (ДТ „Гео Милев)

Църквата „Св. Никола”

Обектите могат да бъдат разгледани в сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – www.libsz.org – в рубриката „Стара Загора в снимки“ и на сайта dolap.bg https://dolap.bg/2017/06/30/

До крайния срок, 8 септември, бяха получени 58 фотографии на 17 автори, на възраст от 13 до 69 години. Оказа се, че една от най-често сниманите сгради е пощенската палата, или пощата, както е известна в ежедневието. Следват Мъжката гимназия (сега Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия), Езерото, Параклисът „Св. Теодор Тирон“, старата поща на бул. „Патриарх Евтимий“. Жури с председател професионалния фотограф Цветан Четъшки номинира десет от представените творби за включване в изложбата. Кои са те? Елате на 3 октомври и ще разберете!

Изложбата е оформена на подвижни банери и целта е да може лесно и бързо да се транспортира и подрежда на различни места в училища, читалища, малки селища и библиотеки в региона и страната. Снимките са придружени с кратък текст, който информира зрителя за историята на сградата или мястото и какво е тя сега. В процеса на подготвяне на текстовете бяха открити малко известни факти и истории за старата поща, за т.н. „Димчово здание“, за Българската народна банка.

Изложбата е с генериран  QR код и ще може да бъде разглеждана и чрез мобилни устройства през сайта на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ рубрика „Мобилни изложби“, където вече е качена предишната изложба „Какво ни завещаха…?“, посветена на възрожденските и следосвобожденски деятели Захарий Княжески, Анастасия Тошева, Петър Иванов и Атанас Трифонов Илиев. https://www.libsz.org/36-mobilni-izlozhbi/624-kakvo-ni-zaveshtaha

Конкурсът и изложбата са реализирани с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и медийното партньорство на dolap.bg.

Снежана Маринова