Cтара Загора тържествено посрещна българския патриарх Неофит

С камбанен звън, цветя, вълнение и радост в късния следобед на 29 септември 2017 г. , пред портите на катедралния храм „Свети Димитър“ Стара Загора тържествено посрещна българския патриарх Неофит. Строени в шпалир над 50 свещеници от Старозагорската епархия, ученици от ОУ „Кирил Христов“, които изучават „Религия“, деца от Неделното училище на храм „Св. Троица“, десетки миряни казаха „Добре дошъл, Ваше Светейшество!“. Сред посрещачите бяха областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, общински съветници и др.

Посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан, с най-високия духовен глава на Българската православна църква в престолния град пристигнаха още Пловдивският митрополит Николай и Великотърновският митрополит Гавраил заедно с други духовници от страната. Поводът за гостуването на Негово Светейшество и придружаващите го лица е тридневното честване на 50-годишнината от интронизацията на покойния старозагорски митрополит Панкратий. То започна с отслужване на Вечерня, водена от Българския патриарх Неофит и хора на храм-паметника „Св. Александър Невски“ – София. След това, на гроба на дядо Панкратий, който се намира в двора на църквата, Негово Светейшество отслужи заупокойна молитва.  Пред всички присъстващи на  молитвеното събрание Старозагорският митрополит Киприан произнесе искрено синовно слово в памет на своя духовен старец – дядо Панкратий:

Сърцата ни са преизпълнени с чувства и емоции, които нахлуват заедно с приснопаметния старозагорски митрополит Панкратий, пред чиито гроб ние стоим с трепет и вълнение. Това вълнение нито можем, нито желаем да скрием от вас. Защото твърде близък до сърцето ми е блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий. Ние сме не само негов институционален приемник на Старозагорския митрополитски престол, но и все пак аз съм неговото последно духовно чедо. За мене дядо Панкратий е не само предшественик на Богодаруваната небесна дар и духовен отец, който ме роди в Бога, мой духовен наставник, привождащ ме в църквата, духовен образец, бележит в цялото си служение и смирение, макар и това, което трябваше да претърпи и отново да се завърне със смирение и с духовно въжделение към Бога в единното лоно на Българската православна църква, макар и да бе упрекван дълги години за това. Ето такъв образ ни е събрал днес. Такава личност почитаме. Ето такъв архиерей и общественик се издига пред духовния ни взор и ни призовава неуморно да се трудим в името на църквата и в полза на Отечеството. Едва ли е нужно да изтъкваме поотделно богатите дарования, които притежаваше блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий. Защото мнозина са тези, които са се докосвали до неговата дълбока вяра, съпроводена с изтънчена душевност, богата ерудиция, съчетана с мъдро смирение, перспективна дипломатичност, придружена от чистосърдечна откритост. Едва ли е нужно да припомняме многобройните таланти на блаженопочиналия дядо Панкратий, които не останаха незабелязани дори и от непросветените и неукрепнали във вярата християни, какъвто все още бяхме ние в моята детска възраст, духовното наставничество на моя архиерейски наместник в град Казанлък и блажено починалия Старозагорски митрополит Панкратий. Личността на приснопаметния Старозагорски митрополит е толкова богата, че при всеки допир с нея човек открива нещо ново и удивително. Неговата молитвена съсредоточеност , ораторска способност, певческо дарование и бащинска любов бяха  достатъчни, за да запалят всеки, до когото се докосваше дядо владика и да го приведе при Христа. Това си спомням от моите младежки години, но то остави ярка диря в цялото ми съществование. По късно като негов клирик и съработник открих и другите негови качества: строгост и дисциплина, с които дядо Панкратий се отнасяше към своите духовни обязаности, будеха възхищението ми. Учих се от неговите ръководни умения в административната дейност на Светата митрополия, от неговите постижения в областта на храмостроителството, изграждането на манастирските комплекси и благоукрасяването на църковните сгради. Желаех да подражавам на неговата далновидност и на неговата мъдрост. Благоговеех пред неговия пастирски такт, с който той неуморно вършеше всичко.

И сега, Вселюбезний и Всевишний Светейши Владико, обични в Господа високопреосвещени  архиереи и архиереи на светата ни православна църква, когато по Божия промисъл Бог ме постави на Старозагорския митрополитски престол, откривам още качества, които ме карат да се възхищавам и ни карат да се възхищаваме всички чеда на Старозагорската епархийска църква, от личността на митрополит Панкратий. Сега откривам значимостта му не само като водач на Старозагорската епархийска църква, но и като член на Светия синод. Сега отново се убеждавам в перспективната негова мисъл и действия, чиито добри плодове все още берем близо 20 години след отшествието му от този свят. Сега по-често се вглеждам в неговия пример като участник в междуцърковните отношения и черпя от неизчерпаемия му опит. Още много можем да кажем за обичния в Господа Старозагорски митрополит Панкратий, но мисля, че е редно да спрем до тук, защото следващите два дни ще можем да си припомним неговата личност, независимо от обстоятелствата, които днес ни се поднасят от една или друга медия, като злоупотребяват с паметта на митрополит Панкратий.  И да се поучим от неговия пример. Защото той имаше покаяние, имаше милост, имаше добросърдечие, имаше вдъхновение, имаше боязън от Бога. И духовният му живот показа именно това. Че тогава, когато човек се покае и потърси прошка от Бога, той ще бъде приет от всички свои събратя. И ето днес, това е свидетелството. И Бог ми е свидетел, че тая любов моя, лична към Старозагорския митрополит Панкратий като мой духовен старец, ме вдъхновява и ми дава сили. И нека почерпим от неговия опит, че е силна личност, която намери мъдростта на покаянието, която намери сърцераздирателните сълзи, ще може и ще бъде винаги приета тогава  и когато и да се отклони. Винаги с покаяние  човек може да се върне при Бога! Амин!“
Според канона за Бог да прости, всички преляха вино върху гроба на дядо Панкратий, запалиха свещ, положиха цветя. Всички присъстващи получиха раздавка.

На 30 октомври 2017 г.  от 10:00 часа, в общинската зала „П. Р. Славейков“, патриархът ще открие научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. От 19:00 часа, в залата на Държавна опера – Стара Загора ще се състои концерт, посветен на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския владика. В програмата ще участват Хорът на партриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски“, Хорът при храм „Св. св. Кирил и Методий“ – София и Хорът на Старозагорската опера. На 1 октомври в 9:00 часа в храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора Светейшият Патриарх ще оглави Божествената Св. Литургия.

Росица Ранчева