Джоакино Росини – великият музикант и кулинар

„Севилският бръснар“ на Росини и „Травиата“ на Верди са най-любимите на старозагорската публика постановки. За 90те години от създаването на Операта в града ни те са най-често играни на сцената и. Операта „Севилският бръснар“ от Джакино Росини е поставена в Града на липите за първи път на 4 декември 1927 г. Следващите премиери са на 3 януари 1945 г., 19 ноември 1957 г., 29 април 1972 г., 18 септември 1980 г., 20 май 1991 г., 9 октомври 1998 г. Последната премиера на „Севилският бръснар“ на сцената на операта в Стара Загора бе на 13 юли тази година.

Операта най-напред се наричала “Алмавива, или напразна предпазливост”, тъй като опера със заглавие “Севилският бръснар” вече била написана от Джовани Паизиело, автор на повече от 100 опери. Росини изпитвал уважение и не желаел да причинява огорчение на възрастния композитор. Либретистът Чезаре Стербини преработва значително комедията на Бомарше. Тя загубва доста от своята сатирична и изобличителна сила. Така например, граф Алмавива от типичен представител на аристокрацията се превръща в симпатичен влюбен младеж. Но Стербини, като добър познавач на сцената, прави едно сполучливо либрето за комична опера. През 1816 г. 24-годишният Джоакино Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, което го представя като талантлив оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера-буфа. “Севилският бръснар” е истински реалистична музикална комедия. Любопитна е сценичната съдба на тази опера. На премиерата, състояла се в Рим на 20 февруари 1816 г. тя се проваля. За този неуспех допринасят и привържениците на Паизиело, които устроили шум и бъркотия в залата, за да попречат на публиката да възприеме спокойно новата опера. Но още на третия спектакъл “Севилският бръснар” попада в числото на тези музикални произведения, които никога не остаряват. На времето един от вестниците в Рим пише: “Ако на премиерата “Севилският бръснар” не срещна одобрение от публиката, то втория път и на следващите спектакли той бе оценен по достойнство и предизвика такъв ентусиазъм, че целият театър се тресеше от възгласите “E viva!” по адрес на маестро Росини. Неколкократно викан на сцената след спектакъла, той най-накрая бе отведен в къщи при светлината на стотици факли». Интересно е, че освен гениален композитор, Росини е изключително известен кулинар! Съществуват десетки класически италиански рецепти, писани от него. Знаменитият композитор Росини веднъж си признал, че е плакал само два пъти в живота си: когато за първи път чул музиката на Паганини и когато изпуснал чинията с макарони, приготвени от него самия.

За трюфелите и пуйките

Един приятел обещал на Росини да го нагости с пуйка, пълнена с трюфели. Маестрото дълго чакал поканата и когато срещнал същия човек на улицата, му напомнил обещаното.

– О, простете, скъпи маестро! Тази години трюфелите за нищо не стават…

– Не вярвайте на това! – отвърнал маестрото. – Тези слухове ги пускат пуйките…

Музиката на трапезата 

Преди години в Париж излезе книгата „Росини и грехът на лакомията”. В нея са публикувани около 50 рецепти, измислени от знаменития гурман Джоакино Росини: Салата „Фигаро” от варен телешки език, канелони (макарони) а ла Росини, световно известното „Турнедо Росини” – пържена телешка изрезка с пастет от гъши дроб и сос от мадейра… Впрочем съществува легенда за това как това изумително ястие е получило името си. …Това се случило в Париж, в Кафене „Англе”. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил готвача да готви в помещението, което се виждало от неговото място. Когато готвачът се възмутил от натрапчивия контрол, маестрото възкликнал: «Et alors, tournez le dos!» – «Щом е така, обръщай гръб!” И така станало „Турнедо”…

До 37 години Росини писал опери, после много години лежал върху лаврите на натрупаната слава, наслаждавайки се на живота и само от време на време съчинявайки инструментални миниатюри. Композиторът живял в Париж, блестейки на така наречените „музикални” обеди в своя дом на Шосе д’Атнин или във вилата си в Паси. Той редовно приемал до 30 избрани гости. Министрите, посланиците и аристократите от онова време мечтаели да попаднат на неговите великолепни приеми, на които остроумният и щедър домакин угощавал гостите с изискани блюда, измислени от самия него. Маестро Росини вярвал, че висшата кулинария и прекрасната музика са „две дървета от един корен”. През целия си живот той се стремял към постигането на хармония.

Името на Росини носят още много други вкуснотии. А някои прочути готвачи дори му посвещават своите шедьоври: френски забулени яйца, кокошка и филе от калкан по специална рецепта и превъзходни пастички – „пастичини“. Паметник на операта му „Вилхелм Тел“ пък става ябълкова торта със захарни стрела и арбалет.

Рецепта за Торнедо “Росини”

Продукти за 4 порции

1 кг телешко месо, сол, черен пипер, брашно за овалване, 6 с. л. олио, 150 г пилешки дробчета, 60 г масло, 4 филии бял хляб, 2 яйца, 250 г готов гъбен сос, 125 мл червено сухо вино

Месото се почиства от ципите и се нарязва на овални порционни парчета с дебелина 2-3 см. Наръсват се със сол и черен пипер и се овалват в брашното. Изпържват се в сгорещеното олио

Пилешките дробчета се накисват за 1/2 час в подкиселена вода, бланшират се, отцеждат се и се натриват със сол и пипер. Задушават се в масло и вода

Хлебните филии се панират в яйцата и брашно и се изпържват

Върху хлебните канапета се поставят изпържените турнеда. Отгоре се нареждат задушените дробчета. Гъбеният сос се смесва с виното и турнедата се заливат с него и със стопено масло.

Съвет към рецептата Торнедо “Росини”

Ястието може да се гарнира с резени домати и лимон и клонки магданоз.

Макароните на Росини

Продукти – 300 гр.макарони, 200 гр. лук кромид стар, 300 гр.говеждо месо, 20 мл зехтин, 15 гр. Галета, 150 гр. Моркови, 2 бр.магданоз корен, 1 гл.целина, 2 бр.яйца, 60 гр. Масло, 200 гр.кашкавал

Макароните се заливат с вряла вода, прецеждат се в гевгир и се подсушават със салфетка

Месото се сварява в 1 л вода с 1 глава лук, 1 морков и корените

Бульонът се прецежда през двойна марля

Макароните се заливат с кипящия бульон и се сваряват на бавен огън

Прецеждат се през гевгир и се объркват с 2 с.л. масло

Свареното месо се нарязва на малки кубчета

200 г телешки дроб се запържва заедно с моркова, нарязан на шайби и 1 с.л. от лука, нарязан много ситно

Останалият лук се пържи отделно в зехтин до златисто

Смесват се вареното месо, пържените дроб и лук и 7 с.л. от бульона и цялата смес се кипва

След като се охлади сместа, се смила два пъти в месомелачка

Подправя се със сол и пипер на вкус

Леко се разбиват яйцата

Правоъгълна тава се намазва със студено масло и се наръсва с галета

Редят се макарони, намазани с разбити яйца, сирене, месен сос

Последният слой трябва да е от макарони с яйца и много сирене

Ястието се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна Поднася се нарязано на правоъгълни парчета с чаша бульон.

Да ви е сладко!

И заповядайте на спектакъла „Севилският бръснар“ на 6 октомври от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора! Режисьорът Славчо Николов поставя операта в оригиналната и версия на италиански език заедно с младия и талантлив диригент Димитър Косев и хореографа Ромина Славова. Художник на декора е Александър Гьошев. В ролята на Фигаро ще имате изключителното удоволствие да видите младият и изключително талантлив солист на Държавна опера – Стара Загора Валери Турманов. Целият състав на представлението е звезден – Граф Алмавива е Николай Моцов, Розина е Петя Петрова, Доктор Бартоло е Евгений Арабаджиев, Дон Базилио –Пламен Кумпиков, Берта – Михаела Берова, Фиорелло е Теодор Петков, Амброжио- Драгомир Христов, Нотариус, Лаженест – Александър Желев, Офицер – Любомир Петков, Клеветата – Петя Вънева, оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

Уляна Кьосева