Алида Бонева „40 години отдадена на балета“ – честване в Операта

На 3 октомври 2017 г. от 19:00 ч. в залата на Държавна опера – Стара Загора ще отпразнуваме заедно годишнината на примабалерината, педагог и дългогодишен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера Алида Бонева. Респектиращите „40 години, отдадени на балета“ ще бъдат отбелязани със спектакъла на балета „Пепеляшка“ по музика на Сергей Прокофиев, постановка и режисура на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова, мултимедията е на  Пламен Асенов, музикална обработка – Александър Тумангелов. В постановката участват Балет на Държавна опера Стара Загора и Детско-юношеска школа за опера и балет „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева.

Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетните шедьоври, създадени по този приказен сюжет. Дори на Чайковски е било предложено да напише балет по “Пепеляшка”, но проектът остава неосъществен. Прокофиев започва да пише балета “Пепеляшка” през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет “С. М. Киров”. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на Прокофиев, следват евакуации и трудни години, но все пак когато нашествениците са отблъснати на запад и Прокофиев се прибира в Москва, успява да довърши музиката на балета и Болшой театър го включва в афиша си за сезон 1944-1945 г. с хореограф Ростислав Захаров. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова. Дмитрий Шостакович приветства появата на балета с думите: “Пепеляшка” продължава и развива достойно славните традиции на руското балетно изкуство”.

В периода на активната си дейност като балерина Алида Бонева има над 2000 представления в класическия и съвременен балетен репертоар.Още през първите години на балетната си кариера участва като солистка в постановката „Лауренсия“ под режисурата на световноизвестния грузински балетист и балетен постановчик Вахтанг Чабукиани. Следват „Дон Кихот“ на Чабукиани, „Чиполино“, „Тривърхата шапка“ и „Нестинарка“ с постановчик проф. Петър Луканов, „Болеро“, „Рапсодия в синьо“, „Моряци на брега“, „Моята прекрасна лейди“ и „Андалусия“ с постановчик Герхард Петцолд / при когото по-късно завършва Академията за танцово изкуство Палука Шуле, Дрезден/, „Съперници“ на Неделчо Изов, „Малките неща от живота“, „Любовна магия“ и „Ние сме света“ на Михаил Мотовилов, „Тримата мускетари“ – на Анелия Янева, „Буря“ и „Сън в лятна нощ“ на Ирена Инкьова, „Non stop“ на Хикмет Мехмедов, „Джамбуре“ и „Рапсодия в синьо“ на Недко Бошнаков, „Щраусиана“, „Звезден миг“, „Весел уикенд“, „Ян Бибиян“, и още, и още… Едно от поредните предизвикателства е участието ú в постановката „Бал в Савоя“, където ролята ú е певческо-танцувална. Изпълнението ú в „Ангара“ – постановка на Игор Чернишов през 1988 год. довежда до специалната покана от негова страна да участва на 50-годишния му юбилей в Куйбишев през следващата година. През 1994 година основава балетна школа към Центъра за работа с деца в Стара Загора. Под нейното ръководство децата печелят престижни награди на национални конкурси за класически и модерен балет. Съвсем заслужено на 24 май 2000-та година е наградена от Община Стара Загора като „Учител на годината“ за работата ú в балетната школа. През 1998 година завършва Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, със специалностите балетна режисура, балетмайстор-репетитор и балетна педагогика. От 2004 година до 2016 г. е художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. Реализира редица балетни постановки в оперния и оперетен репетоар, както и в Драматичен театър Стара Загора и Ямбол, Музикалният театър –София. През 2006 година е удостоена със Сребърна лира за цялостна творческа дейност от Съюза на Музикалните дейци в България.