„Жива вода“ ще бликне в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

Имало едно време един цар. Той имал трима синове. Царят се разболял и изпратил синовете си да намерят и му донесат жива вода. Който се измие и пие жива вода оздравява от каквито и болести да е налегнат и се подмладява.

Тръгват тримата братя да изпълнят бащината заръка. Стигат до кръстопът с надпис: „Който тръгне по десния път – ще се върне жив и здрав. Който тръгне по левия  път може да се върне, но може и да не се върне. Който тръгне по средния път, трябва да се прости със живота си“. Тръгват братята по различни пътища. Какво се случва с двамата от тях не е ясно. Най-малкият брат тръгва по трудния и страшен път. Оказва се, че трябва да премине през какви ли не изпитания. Най-напред се преборва с три змея и освобождава една змеица. Тя го праща при своя брат – Сребърния змей, той пък го праща при Златния змей, който го пропуска да влезе в страната на живата вода. Момъкът стига там и се среща с чудна хубавица, която най-накрая му показва извора със живата вода. Щастлив и доволен той тръгва обратно. Когато се среща с братята си обаче, става така, че те го изиграват… Това е част от съдържанието на народната приказка „Жива вода“, специално драматизирана за репертоара на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора и поставяна от Мариета Ангелова.

Живата вода е това, което ни прави по-добри и благородни, обясни за dolap.bg г-жа Ангелова. – Некоректните взаимоотношения между тримата братя е темата, която най-много ме развълнува и провокира да поставя пиесата приказка. За мен най-важното нещо е обичта в семейството и подкрепата, която можем и трябва да получим от близките си, от рода, който трябва да ни пази. Това беше и посланието в целия живот на моята майка Елена Димитрова  – поетеса, журналист, писател, телевизионен продуцент, която е родена в Стара Загора и много от делата й винаги са били свързани с родния край. Два месеца преди да почине преди по-малко от година тя завърши последния си филм за Димитър Гюдженов, по случай 150-годишнината от рождението на големия художник. Тя е автор и на текста на песента от постановката „Жива вода“, сподели Мариета Ангелова.

Репетициите  на постановката за деца са започнали още в края на миналия сезон. Премиерата се очаква на 13 октомври 2017 г. от 12:00 часа. Участват актьорите Елена Азалова, Георги Райчев, Тодор Тодоров, Весела Петрова, Цветомир Черкезов и Димитър Живков. Музиката е написана от двама композитори – Михаил Шишков и Михаил Шишков-син. Сценографията е на Анна Пулиева.

Росица Ранчева

Мариета Ангелова – режисьор