Вокалната студия на Стефка Минева направи в Стара Загора своя първи красив концерт

Именитата ни оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора Стефка Минева от година и половина е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. На 27 септември 2017 г. се състоя първият концерт, който показа добрите резултати от съвместната творческа дейност. В очакваното събитие се представиха шест „момичета“, както ги нарича маестра Минева – Лиляна Ходжева, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Ивона Иванова, Камелия Стойчева и един прекрасен кавалер – баритонът Теодор Петков.

Добре обмислената и подредена програма включваше арии и дуети от оперите „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Дама Пика“ от Чайковски, „Отело“ и „Трубадур“ от Дж. Верди, „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах, “Кармен“ от Жорж Бизе и„Момчил“ от Л. Пипков. Клавирният съпровод направиха Ерна Пушева, Полина Влахова и Светлана Денева. Публиката, препълнила фоайето на операта, искрено аплодира постиженията на изпълнителите, някои от които (например дуета на Леонора и Граф ди Луна от „Трубадур“ в интерпретацията на Нели Нечева и Теодор Петков) могат да конкурират и най-претенциозните солисти. Директорът на оперния театър Огнян Драганов поздрави участниците в концерта за смелостта им да застанат лице в лице с взискателната публика и останалите колеги от хора, за упоритостта и трудолюбието им да надграждат своите творчески възможности. Той се поклони и благодари на голямата Стефка Минева, за щедрото й отдаване на Старозагорската опера, от където е тръгнал нейният път към световните сцени.

Моята работа с момичетата, започна случайно с малка закачка между мене и диригента на хора Младен Станев, сподели за dolap.bg Стефка Минева. – Посетих няколко репетиции, но осъзнах, че не мога да бъда вокален педагог, че с това няма да мога да се справя и отказах учтиво. Но някои от момичетата се престрашиха и пожелаха да работят с мен. Помолиха ме да им обърна внимание, да ги чуя. Никога не съм си представяла, че мога да вляза дори в ролята на вокален консултант, не на вокален педагог, което е твърде отговорна професия. Помислих, че мога да помогна с това, което съм научила през годините на творческата си реализация от нашите диригенти, от работата ми в чужбина и малко по малко, с доверие от едната и другата страна започнахме да работим. Работихме повече интерпретация. Искам да им внуша да правят музика, а не само да пеят тонове. Да правят музика! Това е най-хубавото нещо, което певецът може да поднесе на публиката и най-вече на себе си. Постепенно от 2-3 човека класът стана по-голям и стигнахме до концертно изпълнение с доста ангажираща програма. Похвално е това, че моите момичета имат желание да работят, защото това се отразява след това в работата им в хора. Получава се по- високо качество на изпълнението“, категорична е маестрата.

Оперната певица Стефка Минева (мецосопран), е родена на 17 май 1949 г. в град Стара Загора в семейството на оперните певци Миньо Минев и Йовка Бунарджиева. От ранна детска възраст тя посещава уроци по пеене и балет. Завършва Вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф. Сима Иванова и проф. Илия Йосифов. Дебютните си роли Стефка Минева прави през 1972 г. в операта в Стара Загора. През 1976 г. получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а през 1977 г. – Наградата на публиката от Международния оперен и балетен конкурс в Остенде, Белгия. Същата година Стефка Минева се присъединява към солистите на Софийската опера. През 1981 г. изпълнителката триумфира на певческия конкурс в Рио де Жанейро. Репертоарът й включва всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди, Белини, Доницети, Бизе, Росини, Пучини, Вагнер, Чайковски, Римски-Корсаков, както и ролите в български творби, сред които Мария в „Ивайло“ от Марин Големинов, Сара в „Мария Дисислава“ от Парашкев Хаджиев, Зоя в „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, Инес в „Почивка в Арко Ирис“ от Александър Йосифов, Циганката в „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Години наред Стефка Минева гастролира на световните оперни сцени: Метрополитън опера – Ню Йорк, Миланската „Ла Скала“, Арена ди Верона, Болшой театър и много други.

 Росица Ранчева