Българският патриарх Неофит ще участва в тридневните чествания на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий

Българският патриарх Неофит ще присъства на тридневните официални чествания на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Заедно с придружаващите го представители на Светия Синод и църковния хор при патриаршеския храм „Св. Ал. Невски“ в София, той ще бъде тържествено посрещнат на 29 септември, петък, от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, представители на старозагорската епархия и административното ръководство на града в 16:45 ч. пред катедралния храм „Св. Димитър“. Негово Светейшество ще отслужи от 17:00 часа вечерня в храма, а в 17:30 часа е заупокойната молитва на гроба на приснопаметния владика, който се намира в двора на църквата.

На следващия ден, 30 септември, събота, в 10:00 часа, патриархът ще открие научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Тя ще се проведе в общинската зала „П. Р. Славейков“ при вход свободен.

В събота, в 19:00 часа, в залата на Държавна опера – Стара Загора ще се състои концерт, посветен на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. В програмата участие ще вземат: Хор на партриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски“ с диригент доц. Димитър Димитров , Хор при храм „Св. Св. Кирил и Методий“ – София с диригент Боряна Найденова и Хор на Държавна опера – Стара Загора с диригент Димитър Косев.

Кулминацията на честванията е в неделния 1 октомври. В 9:00 часа в храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора ще бъде посрещнат Светейшия Патриарх, който ще оглави Божествената Св. литургия.