ПИЕРО е във вихъра си – ден трети

Българското участие в третия ден на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ (26.09.2017) беше моноспектакълът „Аз, душата“ на Център за изкуства „За Родопите“- Бостина. Темата е безкрайно любопитна и почти неразработвана от различните сценични изкуства: Терзанията на душата, която успява да се измъкне от кошмарното си съжителство в продължение на 52 години от недодяланото човешко тяло.

Сценарият и музикалното оформление по „Стабат Матер“ на Перголези е на Петър Тодоров. Той е също така режисьор и продуцент. За красив цвят, в даден момент прозвучават и космически родопски напеви. Художник на куклата е Ханна Шварц, а на изящните и функционални костюми – Николина Костова-Богданова.

Заслужени дълги аплодисменти и поздравления получи актрисата Десислава Минчева-Тодорова. Тя успя да покори взискателната публика с многостранния си певчески и движенчески талант, с актьорлъка и отдадеността на ролята в развитие.

Благодарният текст „пусна“ на воля да се рее човешката душа, да се радва на свободата, да пее, да танцува в космоса, да „влезе“ в тунела и да „види“ божествената светлина, за които явления разказват завърналите се към нов живот простосмъртни след кома.  Когато обаче застава на глава, за да си опресни мозъка, Душата започва да се чувства самотна. Тя разбира, че нейното щастие е в хармонията с човешкото тяло. Без него е ничия, а и Господ, когото зове, не я приема (може би заради земните грехове, лоши мисли и дела). И тогава Душата започва да дири така наречената Сребърна нишка, която я свързва с тялото, разпарчосано безпомощно в болничната стая. И какво щастие е, когато след дългото лутане отново се вмъква в него, дава му нов живот, изправя го и тръгва с него по земните пътища.

60-те минути в Стария театър минаха на екс. Постановката предлага много размисли за всички възрасти и много усмивки.

От 19:00 ч. Кукленият театър, който отново се пръскаше по шевовете от публика, Ернан Боне, Антоан Малфет и Йоанел Стратман от парижката куклена компания „Philippe genty” представиха постановката на Филип Жанти „Одисея с лопата“. Върху миниатюрен декор, спектакълът се реализира със стотици миниатюрни предмети в ръцете на виртуози, за да разкажат малко познати приключения на Одисей и неговата Пенелопа.

След 21:00ч. Театър „Корсар“-София изигра „Стенд ъп мъпетс шоу“. Пет коренно различни персонажи споделят своята гледна точка по различни теми от живота, някои родени спонтанно с помощта на публиката.

Четвъртият ден на „Пиеро“ започна с намръщено и дъждовно време, което не попречи на фестивалния дух, завладял Стара Загора. От 11:30 ч. в парк“5 октомври“ Уличният куклен театър „Мале-мале“ София  направи своето бравурно шоу „Концерт на куклите“. От 16:00 ч. в Стария театър Абсолвенти по актьорско майсторство за куклен театър от НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ София  ще представят музикално-танцовия спектакъл „Театрален концерт“.  От 18:00 ч. театър “Zero en condukta” Барцелона, Испания ще се състезава в конкурсната програма с „Нимио: малки истории, разказани с ръце“. От 20:00 ч. Столичен куклен театър -София ще играе в операта „Авеню Q”.

Приятно гледане!

Росица Ранчева