Пиеро завладя Стара Загора

Дългоочакваният 24-ти септември 2017 г. (неделя) пристигна в Града на липите и поетите с много слънце и усмихнато настроение, с млади артистични тумби, с чуждоземна реч и някакво красиво предчувствие за среща на приятели и съмишленици с високо изкуство. Повече от час преди официалното даване на старта на Десетия международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, Градската художествена галерия беше окупирана от посетители, дошли да се порадват, да си припомнят минали спектакли от детството си, да помечтаят в света на 60-годишното куклено-театрално изкуство в Стара Загора. То е илюстрирано с над 200 експоната, подредени по възможно най-естетичния начин в мащабна изложба. И още – да се срещнат с приятели, да си направят селфита с героите от приказките и от спектаклите на Старозагорския куклен театър, от първия „Мечо турист“ през 1957 г. до най-новите в огромния репертоар.

Точно в 16:00 ч. като любезен домакин, директорът на галерията проф. д-р Марин Добрев  честити празника на всички, „…които са го превърнали в своя мисия и съдба, както и на онези, които не могат без него“. Той предостави думата на директора на театъра Дарин Петков, за да обяви старта на уникалното събитие, което в продължение на 6 дни ще се носи на крилете на куклите.

Радвам се безкрайно затова, че всички сме заедно тук, за да кажем „НА ДОБЪР ЧАС, ПИЕРО“! – каза директорът на Старозагорския куклен театър Дарин Петков. – Неслучайно правим откриването на фестивала в Градската художествена галерия, защото тук е изложена част от 60-годишната история на театъра в Стара Загора. Фестивалът „Пиеро“ стъпва с любов и отговорност  в тази история и влага усилията и любовта си в развитието и трасирането на нови пътища в кукленото изкуство. Благодаря ви още веднъж и да си кажем:“На добър час, Фестивал!“

Приветствие от министъра на културата Боил Банов прочете Елианка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в културното ведомство: „Приемете искрените ми поздравления послучай 60-годишнината на Старозагорското куклено изкуство и старта на Х издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2017“. Не е случайно, че този ден се отбелязва с многообразие от изложби, театрални спектакли, концерти и анимационни прожекции, които днес представят съвременните тенденции в развитието на кукления театър. Те са признание и своеобразен пътеводител в историята и майсторството на творците, вложили своя труд и сърце в изграждането  на традициите на това изкуство в Стара Загора. Този празник е за всички вас – артисти, режисьори и художници, кукломайстори и труженици зад сцената, на всеки, който е вложил частица от себе си за честта и магията на кукленото изкуство. Талантът и творческият заряд се е предавал през годините, за да достигне до този вълнуващ ден.  Със своя потенциал да създава тенденции, да продължава традиции, да експериментира и открива нови публики днес, „Пиеро“ се очертава като един от най- значимите куклено-театрални фестивали в България. Бъдете все така дръзновени и отдадени с любов на своето призвание – куклено-театралното изкуство.

Желая ви вдъхновение и нови успехи!“ – се казва в Поздравителния адрес на министъра на културата.

Според Дарин Петков не е възможно да се проведе фестивал без помощта на местната културна общност и на социума, в който живеем. Той изрази своето дълбоко уважение и благодарност за подкрепата на Община Стара Загора, която е организатор и осигурява голяма част от финансирането на фестивала. В отговор на това искрено признание зам.-кметът на Общината Иванка Сотирова перефразира Йордан Йовков в „Албена“: “Какво е Държавен Куклен театър Стара Загора без Община Стара Загора и какво е Община Стара Загора без своя куклен театър“! Тя поздрави с добре дошли не само почитателите на кукленото изкуство, а въобще на изкуството и културата. „Кукленият театър в Стара Загора е една от най-значимите културни институции не само у нас, но и в Европа. Тазгодишният фестивал е най-стойностният досега, но следващият ще бъде още по-добър”, обеща г-жа Сотирова.

Първи своето изкуство показаха на сцената на Стария театър петима уникални музиканти и артисти от Прага с постановка по мотиви на „Анна Каренина“ . Dolap.bg вече написа своя отзив https://dolap.bg/2017/09/25/10316/.

В Къщата на арх. Димов проф. д-р Марин Добрев откри изложба-пластика на младия старозагорски автор Радислав Тодоров-Палаза и изложба-керамика на мексиканеца Франциско Едуардо Планас Абарка.

В 19:30 ч. салонът на Кукления театър се оказа тесен, за да побере всички желаещи да присъстват на световната премиера на Държавен куклен театър – Стара Загора  „Живота бяс“. Спектакълът наистина е уникален с драматизацията по текстове на Достоевски, режисурата на Веселка Кунчева, сценографията на Мариета Голомехова, музика Христо Намлиев, хореография Алесандро Солима и превъзходните актьори Кристина Янева, Биляна Райнова, Таня Георгиева, Деница Янакиева, Латина Беровска, Диляна Спасова, Стоян Дойчев и Стефан Димитров, Антонио Димитриевски и Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев и Цвети Пеняшки. За „Живота бяс“ тепърва ще се говори и пише у нас и по света. На добър час!

Вечерта продължи със страхотно бирено шоу  и концерт на бандата „Fekete seretlek” Прага, Чехия.

Днес денят започна със семинар за физически театър и съвременен танц „Дуети-дуели“ с водещ Росен Михайлов – хореограф, режисьор, продуцент и лайт дизайнер. Асистент е примабалерината Веса Тонова.

От 17:00 ч. в операта театрална работилница „СФУМАТО” София ще представи „Оптически илюзии“. От 18:00 ч. в парк „5 октомври“ МИМ-формация Жар театър София ще играе  90 минути „Вкуси карнавала“, а от 20:30 ч. – „Ангелът на мечтите“.

От 19:00 ч. на сцената на Кукления театър претендентът за статуетката „Пиеро“ Държавен куклен театър Пловдив, ще представи своята супер продукция „Дама пика“.

От 21:00 ч. на Античната улица на Регионалния исторически музей  „Малко театро“ Будапеща, Унгария ще представи музикалния си проект „Сърцето на динята“.

Приятни забавления.

Росица Ранчева