Пета сцена открива Старозагорската опера

С камерната опера „Слугинята господарка“ на 25 септември 2017 г. от 20:00 часа Държавна  опера – Стара Загора открива своята нова сцена на брега на езерото „Загорка“. Това съобщи на брифинг директорът на операта Огнян Драганов. Той благодари на старозагорския бизнес за подадената ръка на изкуството, този път в лицето на собственика на Парк-хотел „Стара Загора“ Дечко Колев. Според направените уговорки напролет ще се изгради голямо съоръжение в самото езеро, като размерите на сцената ще бъдат 14/16 м.

На новата сцена „Орфеида“ на 28 септември от 20:00 часа ще се състои музикалното кулинарното шоу за готвач и оркестър „Вкусът на музиката“. Известната виолончелистка и кулинарка, която живее в Германия, свири в немска оперна трупа и води телевизионно кулинарно шоу Йоланта Делибозова – Йоли, ще готви и свири за публиката, заедно със своите колеги от камерен ансамбъл „Колегиум музикум SZ“  от Старозагорската опера, със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите избрани ястия по рецепти на велики композитори-кулинари – Росини, Шуман и Бизе и творби на Моцарт, Росини, Дебюси, Масне, Шуман, Бизе, Гершуин и др.  Публиката ще има възможността да дегустира ястията с препоръчани вина и напитки. По думите на г-н Драганов всички представления на „Орфеида“ ще бъдат придружени с кетъринг, цената на който е включена в билета.

„Орфеида“ е петата завладяна сцена от Операта на Стара Загора. Освен нея, тази година се откриха още две. Едната е в „джоба“ на операта с вход от западната страна. Там вече се състоя при много голям интерес и посещение френският джазов концерт „Джазоспекция“. „Камерната сцена не е самоцелна, обясни Огнян Драганов. – Тя допринася за развитие на актьорите и режисьорите, сценографите и костюмографите. За нея се планира  триптих  – две заглавия  на Курт Ваалт „Седемте смъртни гряха“ и малката версия на „Махагони“ и един скеч на Хиндемит „Напред и назад“, чиято премиера е на 13 март 2018 г.“

Другата нова сцена  е във Виена в Българския културен институт  „Витгенщайн“. На 20 септември 2017 г. Старозагорската опера представи там „Слугинята господарка“. „Въпреки, че в този ден във Виена имаше около 60 представления и концерти, половината  от които бяха безплатни, а нашето с билети, имахме много добро посещение и успех,  похвали се г-н Драганов. – Там започваме дългосрочна политика  за изнасяне на нашите камерни заглавия. Старозагорска опера е единствена, която развива камерните оперни спектакли. Следващото представление  е на 21 октомври т.г.  с „Джазоспекция“.

Ръководството на операта има уверенията на Община Стара Загора за другото лято да се поставят в Античния форум „Августа Траяна“ три модула с луксозни седалки за 578 души, за да се създаде необходимия комфорт на почитателите на оперното изкуство.

Новият 92 творчески сезон официално ще бъде открит на 19 октомври т.г. с операта на Верди „Дон Карлос“. За първи път на старозагорска сцена тя ще бъде представена в цялост в 5 действия с рядко изпълняваното първо действие „Фонтенбло“, в което всъщност е ключът към цялата опера. Според директора на операта съставът е звезден: Юлиан Константинов, Велина Божинова, Иван Момеров, Александър Крунев, Димитър Станчев и Мирослава Йорданова.  На 26 октомври ще има второ представление на „Дон Карлос“ този път с участието на Веселина Кацарова и Цветелина Василева, Калуди Калудов и др. До 31 декември т.г. е планиран афишът на операта по дни и състави и е качен на интернетстраницата на най-голямата културна институция в областта. Предстои отпечатването на брошура с програмата до края на сезона 31 юли 2018 г. Готова е и програмата за Фестивала на оперното и балетното изкуство. Той ще бъде открит на 27 ноември т.г.  с премиера на операта „Сиси – душата на императрицата“ – австрийско-българска копродукция. Закриването е на 7 декември с изпълнение на Девета симфония на Бетовен  с участието на Софийска филхармония и част от хора и оркестъра на Старозагорската опера.

Директорът на Старозагорския балет Силвия Томова се похвали, че благодарение на ръководството на операта и на Община Стара Загора, балетната трупа разполага със собствена репетиционна база, която отговаря на всички изисквания. Интернационалната трупа от японци, тайванци, корейци, французи, гърци, италианци, албанци и българи вече наброява 30 артисти танцьори. Очаква се бройката да нарасне до 40, за да могат да се реализират всички големи класически и други заглавия. Първата премиера ще бъде „М като жена“ с хореограф Росен Михайлов. Силвия Томова ще постави „Снежанка и седемте джуджета“. През м. февруари 2018 г.  ще се представи „Вълшебното магазинче“, а до края на сезона ще се честват две кръгли годишнини – 90 години български балет и 100 години от рождението на Марин Големинов. По този повод ще се постави голямата версия на „Нестинарка“ от проф. Големинов, с премиера на 29 май в НДК.  Разбира се наличният репертоар ще бъде представян най-често с гостуване на квалитетни балетисти.

На 29 март 2018 г. ще бъде премиерата на операта на Пучини „Турандот“ заедно със състава на Старозагорския куклен театър. През м. юли под шапитото на цирк „Балкански“ ще се изиграят два спектакъла на „Палячи“ от Леонкавало, на 6-7 юли отново ще има представление на Стадион „Берое“, засега с две обсъждани заглавия – „Набуко“ или концерт на световно известна певица, с която в момента се водят преговори.

Най-скорошното интересно събитие е на 27 септември от 17:00 ч. във фоайето на операта, където своите постижения ще представи студията, ръководена от маестра Стефка Минева.

На 3 октомври 2017 г. с балетната постановка „Пепеляшка“ ще бъде почетена 40-годишната сценична творческа дейност на хореографа и дългогодишна солистка на операта Алида Бонева. За Деня на Стара Загора – 5 октомври от 10:00 ч. операта кани на пикник в Новия парк всички свои приятели и почитатели. Освен популярни парчета от опери и оперети, ще се раздават и кошници с храна. (При лошо време идеята ще се реализира в операта.)

На 18 ноември ще бъде представена операта „Лучия ди Ламермур“ с Нели Мартинес от Мексико с диригент италианеца Томазо Плачидо. На 16 декември ще гледаме „Бохеми“ под диригентската палка на  Енрико Фонтана.  На 31 декември от 18:00 ч. ще има Новогодишна наздравица с интересен поглед към представленията от отминалия сезон.

Сред постиженията за изминалия творчески сезон Огнян Драганов открои създаването на балетната трупа с директор Силвия Томова и премиерата на „Лебедово езеро“ от Чайковски; гостуването на 1 юли на софийска сцена с „Бохеми“ от Пучини; успешното участие в няколко фестивала и открити сцени – Моцартови празници на фестивала в Правец с „Кармен“; Сцена на вековете с две оперни и едно балетно заглавие и два концерта на Летния театър във Велико Търново; „Кармен“ на 6 юли на Стадион „Берое“; участие на балета в Св. Влас; една балетна и една оперна гала; участие в общоградски прояви, посветени на  140 години от боевете при Стара Загора с концерт на 30 юли и много други.

За изминалия сезон публиката е 48 000 души, а приходите са над 380 000 лв. Преди две години, когато Огнян Драганов оглави Старозагорската опера завари трупата със 172 човека, сега те са 270 и се очаква броят им да расте.

Росица Ранчева