Стара Загора чества 109-годишнината от обявяването на Независимостта на България

С общоградско тържество, проведено  в парк „Александър  Стамболийски“ пред Паметника на загиналите във войните старозагорци,  на 22 септември 2017 г., Стара Загора отбеляза  109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Преди 109 години на този ден България тържествува. Отвоювана е Независимостта й! Независимостта, която трябва да се брани и да спечелим големите европейски сили да я признаят. Това е  велико дело, което заема достойно място в историята на нашата Родина. Акт, който буди възхищение, който е дело на разумните и верни решения на обединените усилия на тогавашните големи държавни мъже. Акт, който ние помним и с който трябва да се гордеем!“ Това каза в празничното си слово зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

След обявяването на Независимостта от княз Фердинанд в Търново, тържествува и Стара Загора. Тогавашният Старозагорски окръжен комитет изпраща поздравителна телеграма до вече провъзгласилия се за цар Фердинанд. Градът се готви за голямото събитие – посрещането му на следващия ден. Издига се триумфална арка, веят се трибагреници. С хляб и сол, с музика и цветя ликуващите граждани посрещат и придружават Фердинанд и министрите му до църквата „Св. Димитър“. Там старозагорският митрополит Методий отслужва благодарствен молебен със специално написана молитва. „Днес Независимостта е още по-значима, ако ние осъзнаваме този акт не само като запазване на териториален суверенитет, подчерта зам.-кметът. – Този ден е значим, ако съхраним суверенитета на нашата свобода на духа, на независимостта на духа. Защото, ако загубим тази независимост на духа, ние обезсмисляме и формалния акт на териториална независимост. Това ни задължава още повече да отстояваме своето достойно място в Европа,  където великите държави не бива да ни делят на големи и малки, на по-богати и по-бедни.  Затова всички ние сме длъжни да се борим и единно да защитаваме правото си да бъдем равнопоставени в обединена Европа. Ние, гражданите на Стара Загора, сме длъжни да управляваме града ни така, че той да бъде най-доброто място за живеене, не само в България, но и в Европа. Да бъде най-доброто място за инвестиции, най-доброто място за образование, за да можем да задържим тук младите хора на България и градът ни да просперира. Бъдете благословени и нека знаем и помним какъв е нашият дълг. Честит да бъде този празник!“, каза в заключение  Сотирова.
С военен церемониал пред Паметника на загиналите във войните старозагорци бяха поднесени венци на почит и признателност от името на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет на Община Стара Загора и областния управител. Десетки граждани също поставиха своето цвете. Събитието уважиха областният управител Гергана Микова, народните представители Емил Христов, Радостин Танев,  Маноил Манев и Георги Гьоков, зам.-командирът на Втора механизирана бригада полк. Тодор Тодоров, зам.-областният управител Петя Чакърова, общински съветници, представители на обществени и политически организации, ветерани от войните и граждани. Водещ на празничното събитие беше актьорът Ивелин Керанов. Тържеството продължи с концертна програма на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Общинския духов оркестър.

Росица Ранчева