Знакови имена ще журират Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“

Три популярни имена на европейското театрално изкуство ще бъдат жури на първото издание на Международния студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” от 1 до 7 октомври в Стара Загора. Кама Гинкас, Деян Дуковски и Майя Праматарова ще оценяват спектакли на студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България, които в дните на фестивала ще се играят със свободен вход в Драматичен театър “Гео Милев”.

Фестивалът е създаден в памет на младия артист Данаил Чирпански, който беше възпитаник на НАТФИЗ и обичан от всички колега и приятел. Дани загива в катастрофа през април 2016 г., а безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновяват създаването на този фестивал, който има за цел да насърчава млади артисти.

Откриването ще бъде на 1 октомври от 18:00 часа в ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора със спектакъла „Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен Марков, част от който бе и Данаил Чирпански.

Кои са тримата членове на журито?

Кама Гинкас е руски театрален режисьор, лауреат на Държавната награда на Руската федерация, наградата „Златна маска“ за национален театър, „Кристал Турандот за постижение в културата“ и наградата Михаил Туманишвили за съвършенство в изкуството. Сътрудничи с големите театри в Москва и Санкт Петербург, а продукциите му са пътували в Германия, Италия, Белгия, Швеция, Финландия, Босна и Херцеговина, Бразилия, САЩ, Полша, Хърватия, Холандия, бивша Югославия и Франция. Гинкас постига зашеметяващ успех със своите адаптации на историите на Чехов, които му спечелват слава в Русия и на фестивали по целия свят. През последните години Гинкас е режисирал редица продукции в Европа, включително “Идиот” в Германия и “Макбет” във Финландия. Преподава режисура в Шведската театрална академия в Хелзинки и в Московското театрално училище. Изнася лекции и семинари в редица театрални школи.

Деян Дуковски e един от най-значимите съвременни драматурзи на Република Македония, който постига огромен международен успех. Още докато е студент във втори курс специалност „Драматургия“ е реализирана първата премиера по негов текст – „Балканска“ (1988). Към днешна дата пиесите му са изпълнявани на повече от 35 сцени в 21 страни по света. Един от най-поставяните му драматични текстове е „Буре Барут“ (1994), който получава множество награди от големи световни фестивали. По негов сценарий е сниман игралният филм Cabaret Balkan, който влиза в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на наградите Оскар през 1999 г.

Майя Праматарова е български драматург, театровед, преводач и режисьор. Работила е като драматург в Театрална работилница „Сфумато” и в Народния театър „Иван Вазов”, а по-късно и в Българския културен институт в Москва. От десет години живее в САЩ. Неотдавна авторитетният театър „New York Theatre Workshop“ постави „Не минавай по моста“. Това е третата пиеса на Майя Праматарова, която се осъществява в Съединените щати. „Убийте тази жена!” и „Револверът” са играни още в Русия, Белгия, Канада и България. Въпреки успеха, който имат театралните й постановки, тя признава, че не спира да пише за театър и приема себе си повече като театрален критик, който изпитва наслада от работата на сцената.

МСТФ “Данаил Чирпански” се осъществява с финансовата подкрепа на Обединена Българска Банка и с частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО. Проектът е подкрепен от Министерство на културата.

Партньор на събитието е Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, където ще се проведе фестивалната програма. Фестивалът е подкрепен и от Община Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора и Читалище „Родина“.

Партньори на фестивала са ОББ, “Софарма” АД, минерална вода „Пирин Спринг“, “Загорка” АД, Американска фондация за България, Ориндж Център, Център за българска култура и традиции – Сиатъл и много частни лица.

Медийни партньори на събитието са телевизия Bulgaria On Air, телевизия Стара Загора, „Преди обед“ – bTV, LoveTheater.bg, Terminal3.bg, Uspelite.bg, Dolap.bg и AzCheta.com.

Мирена Керезова