Изложба бижута и композиции хербаризирани цветя от колекцията на Ангелина Атанасова

От 20 септември във фоайе партер на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора е подредена изложба от творби на приложничката Ангелина Атанасова. Удивително нежни, изящни и красиви са картините от хербаризирани цветя. Прекрасна е детската колекция и колекцията, свързани с българския фолклор. Точното място са си намерили всяко листенце, всяко цветче, всяко стъбълце! И не случайно, а под умелите ръце на майсторката! Ако системата да се подреждат цветя, японците наричат „икебана”, то Ангелина е създала свое понятие „АНИбана”. Занимавала се е с това свое хоби повече от 40 години. А по професия е медицинска сестра! В началото на тази година авторката напусна този свят и нейните дъщери представят настоящата изложба базар в нейна памет. За творчеството на Ангелина Атанасова изкуствоведът Марин Добре преди години написа: „Да събереш между две стъкла красотата на един сезон е удоволствието да изживееш за часове месеците на събиране, селекция и особено грижовност. Зад тези часове стои безкрайна обич към цветята и цветовете, усещането за техния живот, за хармонията помежду им. Зад тях е благоговението! За Ангелина Атанасова това занимание е вече съдба. С годините то се превърна в неотменна част от общуването с природата. Тази страст успя да събере в едно – труд, търпение, обич, познания, естетика и да ги посвети на очарованието. Нейните композиции от хербаризирани цветя и растения са алегория за природата и човешката нежност, за красотата и чувствеността. Всяка от тях е един интимен свят. Всяка от тях е един застинал миг на съзерцание.”

Ангелина Атанасова започва да се занимава с приложно изкуство от 1970 г. Първите й стъпки в тази посока са свързани с изработване на бижута от кожа и велур, а първата самостоятелна изложба е през 1984 г. в Стара Загора. Участва в редица изложби у нас и в чужбина – Благоевград, Велико Търново, Тополовград, Стара Загора, София, Орешака (Троян), Москва (Русия). Редовен участник е в Националната изложба за цветя „Флора” в Бургас, откъдето се завръща със златни медали и специалната награда на журито. Ангелина е родена в Елхово през 1940 г. През годините цветята не са единственото й увлечение. Като ученичка играе баскетбол и с отбора си завоюва републиканска титла през 1957 и 1958 г. От 1989 до 1991 г. работи като треньор на баскетболния тим към дружество „Сакарски миньор” – Тополовград. През по-голямата част от живота си работи в болницата на Стара Загора.

В настоящата изложба базар е представена и богата колекция бижута от кожа, велур, естествени камъни, смола. Красотата привлича погледа и разтваря душата!

Изложбата ще остане края на месец септември, като специално е включена в събития в Нощта на изкуствата, на 29 септември от 19:00 часа в библиотеката.

Снежана Маринова