ПИЕРО – всяко издание на Фестивала е все по-хубаво

  • ПИЕРО – всяко издание на Фестивала е все по-хубаво (размисли на глас след преснонференцията за 10-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ – Стара Загора 2017)

Пресконференциите са за/заради: тези от журналистите, които не са направили запис на информацията с глас, да я запишат; да се направят снимки на „виновниците“ за събитието, което ще се случва; „Виновниците“ за събитието да благодарят публично на всички, замесени в него. ЗАЩОТО! Да се организира едно събитие, особено Фестивал, особено с международно участие, особено за 10-и път, особено за над 300 човека от страната и чужбина – е дело трудно, тежко, сложно, но славно!

Такова дело се задава в Стара Загора и започва съвсем скоро – Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който ще трае 6 дни – от 24 до 29 септември, ще има общо 36 събития, 9 спектаклъла в графа „Задължителни“ и от конкурсната програма, много съпътстващи събития.

На всеки две години Стара Загора се преобразява от гостуващите от близо и далеч кукленци. Из центъра става наситено на физиономии, издаващи богат вътрешен живот и повишен коефициент на интелигентност. Загледайте се!

В програмата на тазгодишния Фестивал има от всичко за всекиго – с внимание и любов! Панорама на филмите на известния български аниматор Теодор Ушев, художествени изложби, изложба накити (ще видите в нея пълния сватбен накит на Елица от филма „Време разделно“) и какво ли още не… Шест (6) пъти театър на открито в Парк „5 октомври“! Заведете децата си непременно! Освен това може да им кажете, че в Кукления ни театър има детска студия, в която могат да се запишат и да израснат като влюбени в изкуството хора.

Всички културни институти на града ни са сцени на идващото 10-о издание на Фестивала, без изключения – Операта цели 7 пъти, Драматичният театър – 4 пъти, Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – 2 пъти, Историческият музей – 1 път, Художествената галерия – 1 път (но пък с каква великолепна изложба само!!!), Ансамбъл „Загоре“ – 1 път, Къщата на архитекта – 3 пъти, самият Куклен театър (полага се на домакините) – 10 пъти!

Има постановки с билети, има и съпътстващи мероприятия с вход свободен. Хубаво е, че има билети! Изкуството с висока класа, избрано сред най-добрите, изкуството на гостите, дошли отдалеч, от 7 страни на Европа /(ехия, Унгария, Франция, Словения, Испания, Холандия, Русия) – струва билет. За сравнение един маникюр с гел-лак струва колкото 3 билета за „Пиеро“. Например-но!

Програмата на Фестивала и информация за всички спектакли може да намерите на страницата на Кукления театър в Интернет ТУК http://pierrot-bg.com/начало/новини/510-очаквайте-юбилейния-пиеро-2017

Има спектакли, които ще нанесат непоправима загуба на общата ви култура, ако ги пропуснете! Кои ли? Човек се осведомява внимателно за предлагането, чете описанията, усеща какво и кой, и кое го докосва… и отива да гледа. Обикновено това, за което има време и възможност.

Което и да е от програмата на Фестивала – съм убедена, че няма да има разочаровани. Използвайте предложенията и за забава на открито и се веселете! Следващото издание няма да е догодина. Пиеро пристига в града ни през година.

Уляна Кьосева