Стара Загора стартира есенната си културна програма

Много знакови прояви в областта на изкуствата и културата ще се проведат в Стара Загора през  започващата есен.  След отбелязване  на 22 септември на Деня на независимостта на България, за 6 денонощия градът на липите и поетите става столица на кукленото изкуство. От 24 до 29 септември ще се състои десетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2017“. Ще бъдат представени класически и експериментални форми на кукленото изкуство за възрастни, уличен театър, уъркшоп, джаз концерти, изложби и други. С това международно събитие ще бъде честван официално и 60-ият рожден ден на най-добрия български куклен театър – Старозагорския.

На 25 септември от 20:00 часа с камерната опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези Държавна опера – Стара Загора ще открие своята нова сцена на брега на езерото „Загорка“. Камерната сцена „Орфеида“ е разположена в прохладната лятна градина на Парк-Хотел „Стара Загора“. Благодарение на успешното сътрудничество на Операта и ръководството на хотелския комплекс се роди идеята за това ново място в Стара Загора, където музиката ще звучи в приятелска среда. На 28 септември от 20:00 часа предстои впечатляваща сценична атракция: кулинарното шоу за готвач и оркестър „Вкусът на музиката“. Най- известният кулинар сред виолончелистите и най-известният виолончелист сред кулинарите – самата Йоланта Делибозова – Йоли, ще готви и свири за своята публика, заедно с колеги от камерен ансамбъл „Колегиум музикум SZ“ на Старозагорската опера, със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите избрани ястия по рецепти на велики композитори-кулинари – Росини, Шуман и Бизе, а публиката ще има възможността да дегустира ястията с препоръчани вина и напитки.

Всяка година последният петък на септември ни води в театрите, музеите, галериите и алтернативните културни пространствна на Стара Загора за срещи с любими творци, с оригинални проекти, с неподозирани актьорски постижения. В Нощта на изкуствата десетки са безплатните прояви – изложби, базари, спектакли, песни, танци и демонстрации на различните видове изкуства. В мащабното събитие участват всички културни институти и организации, творчески състави, книжарници, частни сдружения. Много различна и въздействаща е програмата и до късно сред полунощ всички са очаквани и желани гости. Тази година Нощта на изкуствата и Нощта на учените, която също ще се проведе на 29 септември, съвпада с посещението на Светия синод, начело с патриарх Неофит, за да участва  в тридневни инициативи (29, 30 септември и 1 октомври), посветени на 50 години от интронизацията на митрополит Панкратий. Освен църковните служби, на 30 септември в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора ще се състои конференция, посветена на живота и делото на уважавания и обичан  от епархиотите дядо Панкратий. Там ще бъде представена книга и излъчен филм за него. Вечерта в операта под диригентството на митрополит Киприан ще бъде изнесен концерт с участието на няколко църковни хора от страната и хора на Старозагорската опера.

На 29 септември в Художествената галерия ще се проведат и поредните Геомилеви дни. Те включват научна дискусия върху детското творчество на Гео и Леда Милеви, изложба на същата тема и др.

От 1 до 7 октомври т.г. Стара Загора ще бъде домакин на Първия международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Градът на липите и поетите ще посрещне над 80 студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България. Фестивалът  е съфинансиран от „International Fund for the Promotion of Culture“ на ЮНЕСКО и е един от 8-те избрани проекта от общо 814 подобни от целия свят.

На 5 октомври 2017 г. ще се отбележат 30 години от първото честване на  Деня на Стара Загора (1980 г.). Датата е свързана с полагането на основния камък (през 1879 г.) за възстановяването на града от княз Александър Богориди, след опустошенията  в Руско-турската освободителна война. Събитието остава в историята и вече 30 години се чества като официален празник. Богата е палитрата на този ден – многолюдно шествие, концерти, спортни и културни събития, празнични веселия, тържествени илюминации. Проявите на площада пред Общината започват с тържествен ритуал за издигане на националния трибагреник на Република България и обявяване на носителите на отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“. В концертната програма ще участва Националното музикално училище от град Котел. В навечерието на празника (4 октомври) Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени ще направят авторски концерт на Античния форум „Августа Траяна“. Ще бъде открит и традиционният Есенен салон на старозагорските художници. Според ресорния зам.-кмет на Общината Иванка Сотирова, ежегодният избор на млад кмет ще бъде в друг формат. Предварително ще бъдат поставени няколко теми, по които излъчените кандидати за кмет ще теглят билети и в момента пред публиката ще представят своята програма. Докато кандидатите за кмет на Млада Загора подготвят концепциите си, с публиката ще се направи викторина за историята на Стара Загора.

През октомври за шести пореден път ще се проведе уникалният фестивал на виното и културното наследство „Августиада“, Петият национален театрален уъркшор на младежките аматьорски театрални трупи „При отворени врати“ и други.

Росица Ранчева