С цветен празник и надежди за нови успехи откриха новата учебна година във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора

Много учители, родители и усмихнати, цветни деца участваха в откриването на новата учебна година на 15 септември 2017 г. във Второ основно училище „Петко Р. Славейков” – Стара Загора. Цялото тържество на училището беше цветно! Весело, вълнуващо, радостно, обещаващо успехи и благополучие! Както се полага на такъв ден, имаше много гости, поздравления, цветя, балони, песни, танци! Двама ученици от по-големите водеха цялото тържество. Тържествено бяха изнесени  знамената – на училището, на града и на Европейския съюз. Под звуците на националния химн ученици издигнаха националния флаг. Директорката Милена Желязкова топло и прочувствено поздрави присъстващите. С гордост отбеляза нарастващия интерес и внимание към Второ основно училище, увеличаващия се брой ученици, факта, че е сред първите училища в областта по успеваемост. Разбираемо, най-голямо е вниманието към първокласниците! Пет паралелки, 125 деца от първи клас прекрачват прага на училището за 2017/2018 учебна година. Приветствие и поздравителен адрес от Живко Тодоров, кмет на Община  Стара Загора поднесе Пенка Чавдарова – началник отдел „Образование” в общината.

Училището, което цяла година с редица прояви, много от които национални, отбеляза три славни годишнини, сега има общо над 600 ученици, с близо 40 повече от предходната. За dolap.bg  Милена Желязкова  сподели радостта си и от ремонтираната и тази година със средствата на училището база, от успехите на малки и големи, от новопостъпилите, млади учители. „Те са възпитаници на Великотърновски и Тракийски университет, двама от които са току-що завършили. Харесва ми енергията, будния дух и желанието за работа, което имат” – каза Милена Желязкова.

Още на 11 септември на родителските срещи на 1 и на 5 клас бяха разказани подробно промените в учебния процес, изисквания, правила на училищния живот. „И петте класни стаи на първолаците са обновени. Като „чисто нови” са – светли, цветни, приятни! За нас е особено важно учениците да се чувстват и тук като у дома си. Както вкъщи така и в училище да имат свой кът, който да пазят и се грижат за него” – уточни Милена Желязкова.

От тази учебна година Второ основно училище „П. Р. Славейков” е едно от иновативните училища, одобрени с постановление на Министерски съвет. Иновациите, които се въвеждат, са защитени от преподавателите Гергана Вълкова  (по изобразително изкуство) и Соня Рачева (начален учител).

Много нови иницативи и новини очакваме от Второ основно училище до края на годината. Най-близък по време е „Европейски фитнес ден“, който ще се проведе в училището на 27 септември, когато ще има състезания в различни области на масовия спорт с ученици от I до VII клас и учителите им.

На 18 октомври ТОП-кулинар на България ще бъде председател на журито, което ще оценява гозбите на различните отбори, направени по рецептите на Дядо Славейков. На 25 октомври в Регионална библиотека ”Захарий Княжески” ще бъде представена книга за историята на Второ основно училище. През ноември в Парк „5 октомври” ще бъде открита изложба за историята на училище, в същия месец ще има Среща на поколенията, а на 16 ноември на сцената на операта е тържественият концерт. Цяла година славейковци празнуват 60 години от основаването на съвременното училище и 190 години от рождението на неговия патрон. Проявите са под егидата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и се провеждат с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

Като прекрасен завършек на празника към небето полетяха десетки разноцветни балони! Символ на детските мечти и стремежи, на надежди, очаквания и амбиции на нас, възрастните!

Снежана Маринова