Митрополит Киприан поръси и благослови ученици, учители, родители и гости в Основно училище „Кирил Христов” – Стара Загора

На 15 септември 2017 г. Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от престолния му град, отслужи водосвет за здраве и успение във всяко начинание, и поръси със светената вода всички ученици и техните родители, учителите и гостите на едно от водещите училища в областта и страната, което носи името на поета Кирил Христов. Той подари на училището два пакета с Молитвеници и Детски библии. „Тази учебна година рекорден брой – 871 ученици ще изпълнят класните стаи. От тях 137 ще бъдат в първи клас, каза в приветствието си директорът Господин Балъкчиев, който 20 години стои уверено и мъдро начело на школото. – Този ден е най-запомнящ се за І „а“, І „б“,І „в“, І „г“ и І „д“ класове, защото първокласниците ни за първи път ще пристъпят училищния праг. Той е вълнуващ за техните родители и учители, но и за всички възпитаници на ОУ „Кирил Христов“ и учителите, които с чест и достойнство изпълняват своята велика мисия“. Директорът с гордост съобщи факта, че училището е сред четирите в областта, което е утвърдено от просветното министерство за иновативно. На националния конкурс по религия отборът на „Кирил Христов“ е заел първите три места. Участниците в олимпиадите по Български език и литература, Математика, Химия и История са се наредили на челни места. Училището е в първата петица в националното външно оценяване в четвърти и седми класове и т.н. „Училище „Кирил Христов“ е доказало, че е не само желано и с много постижения в областта на науката, изкуствата, спорта и в още много различни области“, каза в приветствието си Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието. – Пожелавам на първокласниците да бъдат здрави и силни, да усвояват знанията, за да станат достойни граждани на България. Благодаря на всички учители, които и по време на ваканцията положиха много труд, за да може в днешния ден да посрещнем децата и да стартираме успешно новата учебна година. Поклон пред вас! На всички пожелавам много здраве, късмет, успешна, мирна и спорна учебна година!“

Десислава Нанева от общинския отдел „Образование“ прочете Приветствен адрес от името на кмета Живко Тодоров. Празникът продължи с разнообразна концертна програма, изпълнена от прославения училищен хор с ръководител Иван Поров, рецитатори, певци и др.

На 15 септември 2017 г. Основно училище „Кирил Христов“ започна 121-та си нова учебна година, обясни за dolap.bg директорът Господин Балъкчиев. – Някогашното начално училище сега продължава в основната ни образователна степен. Бившата Първа прогимназия има много добра приемственост, надграждане и стремеж обучението да се адаптира не само със съвременните, но и изпреварващите иновативни методи. Ние кандидатствахме и бяхме утвърдени от Министерство на образованието и науката като иновативно училище. Ние заложихме иновация в модела на преподаване на учителите във ІІ „а“ и V „а“ класове. Целта ни е да направим учебния процес по-лек при усвояване на материала, както и разширяване и задълбочаване на междупредметните връзки по дисциплините „История и цивилизации“, „Български език и литература“, „Математика”, „Изобразително изкуство“. Дава се възможност на учителите по всеки учебен предмет да намерят общото в темата, която да бъде поднесена по най-атрактивен начин. Така се получава пълнота, разнообразие и възможност на учители и ученици за максимален творчески процес“, обясни г-н Балъкчиев.

През новата учебна година продължава работата и надграждането на темата „Екология“ като начин на възпитание и образование. Това, да не се замърсява околната среда, да се пази чисто навсякъде се възпитава в училището. Неслучайно на големия ежегоден конкурс в Силистра за първи път се яви училище от Стара Загора и ОУ „Кирил Христов“ получи златния медал.

Тази учебна година за първи път ще отвори врати кабинет по религия. Той е украсен с прекрасни фотоси на всички църкви и параклиси в Стара Загора. И този кабинет е дигитализиран. Преподавателят, отец Живко Желев, както останалите учители, също може да използва мултимедия при преподаване на материала си. Три групи ще посещават часовете по религия – две в първи клас и една сборна.

От 2017 г. ОУ „Кирил Кристов“ стана член на Асоциацията на Кембридж училища в България. Предоставени са на 359 ученици, изучаващи английски език безплатни учебници и учебни помагала. Те ще усвояват езика на Шекспир по специална иновативна система: 139 са второкласници, 106 – петокласници и 114 шестокласници.

Преди да се преместим в новата сграда положихме усилия училището да стане учебна база към Педагогическия факултет на Тракийски университет. Подписахме договор с декана и започна работа, относно обучението на студентите и държавна практика, обясни за медията ни Балъкчиев. – В четирите класове за начално обучение има 6 базови учители, които подпомагат студентите при разработване на уроци. Аз пък ги въвеждам в бъдеща работа с документацията. Девет от сегашните млади колеги учители са подбрани точно от тези, които са практикували при нас. От 15 души, които се занимават с целодневното обучение на учениците, 10 са млади специалисти“.

По инициатива на Община Стара Загора, ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и Техническия университет – София, от този месец, училището предоставя актовата си зала за провеждане на  обучителни курсове по изравнителна програма на бъдещи студенти към университета. Залата е с модерна  IT система с четири големи монитора, озвучена е специално и създава удобства, каквито надали има в софийския ВУЗ.

Росица Ранчева