17570 ученици от община Стара Загора започват новата 2017/2018 учебна година

Всяка година 15 септември, когато е началото на новата учебна година, е празник не само за учениците, но и за всички българи по света. Това е денят на нашето „аб“, на нелекия път към знанието, на сбъдване на мечтите и най-красивите надежди. В този ден не стигат цветята, дарени с любов и уважение на учителите, хората, които детето поставя наравно с родителите си, хората, които помним цял живот – от първия учебен ден до дълбока старост.

Стъкмени с най-новите дрехи, малчуганите, натоварени с раници, големи почти колкото тях самите, родители, баби и дядовци, учители, най-важни общественици и държавници – всички поемат посоките на училищата, за да присъстват на посрещане на знамето и да чуят сладкогласния училищен звънец, този път украсен с бръшлян и здравец.

17570 са учениците в Община Стара Загора, които ще тръгнат към своите 44 училища. 33 от тях са общински, в които 1266 учители, 342 – непедагогически персонал и 32 души – медицински персонал, учат и се грижат за 14457 ученици от първи до дванадесети клас. В трите частни училища учат общо 227 ученици, а в 8-те държавни – 2886.

Естествено, най-развълнувани, дори притеснени, са първокласниците. Тази година те са 1547 деца. 1511 от тях ще чуят първия звънец в 28 общински училища, в 70 паралелки, а 36 от тях в двете частни училища „Елин Пелин“ (33) и „Нов век“ (3). Общинските училища ще посрещнат и 584 малчугани, които в 29 подготвителни групи ще се подготвят за другата учебна година да станат първокласници.

Въпреки, че са на целогодишен режим, официално новата учебна година ще бъде открита и в 27-те общински детски градини. В тях на воля растат 4417 деца. 336 са техните учители и почти още толкова – 322 – непедагогически персонал.

„Всички общински училища и детските ни  градини са в пълна готовност за първия учебен ден от новата учебна 2017/2018 година, уточни за dolap.bg зам.-кметът Иванка Сотирова. – Всички първокласници ще получат книжката „Меко казано“ от Валери Петров, както и поздрав от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, за първия учебен ден и за встъпването въобще в училищната среда. Всички училища са заявили тържественото откриване на новата учебна година. От административното ръководство на общината навсякъде ще има представители. По разпореждане на кмета, в този ден ползването на градските автобуси и тролейбуси от учениците ще бъде безплатно. Осигурен е три вида транспорт за тях за учебната година – специализиран, собствен и по транспортната схема – организиран. Учебниците и помагалата за децата от подготвителните групи  до 7 клас са безплатни и вече са доставени в училищата“. Зам.-кметът съобщи, че обявените  ремонти за 2017 г. в двете големи училища „Железник“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ не са стартирали, въпреки абсолютната готовност на Общината. Причината е забавяне на финансирането от страна Министерство на регионалното развитие по ОП „Регионално развитие“. В същата програма е извършена цялостна подготовка за ремонт и на  детските градини № 1 „Звънче“ и № 58 „Звездица“. Детска градина № 2 „Зорница“ ще бъде ремонтирана догодина  със средства от капиталовата програма на общината. Отново по ОП „Региони в растеж“, но по друга мярка в момента се ремонтират Търговската гимназия и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“. Ремонтните дейности трябва да приключат за 3 месеца. „Ветеринарната гимназия става училище с национално значение. Миналата година тя беше прехвърлена за управление на общината. Сега отиграваме същото упражнение с обратен знак. За нас това е допълнително натоварване, но от друга страна е престижно за училището“, коментира г-жа Сотирова.

По разпореждане на градоначалника, назначена комисия обикаля дворовете на училищата, детските градини и детските ясли и проверява изправността на съоръженията и състоянието на физкултурните игрища. Изрязват се сухи и опасни клони. Подновява се уличната маркировка край училищата и детските градини.

Нека 15 септември 2017 г., този желан и чакан ден, бъде радостен и усмихнат за всички азбукарчета, за големите батковци и какички, които ще имат последен първи учебен ден като ученици, за учителите и учениците, за цялата ни общност в устрема й към щастливото ни пребъдване!

На добър час!

Росица Ранчева