Хаджи Никола Атанасов от село Хан Аспарухово, Старозагорско

На 14 септември 2017 г. (четвъртък) от 10:00 часа в село Хан Аспарухово, община Стара Загора (бивше Чавла кьой, в превод „село край тръните”, бивше Цар Аспарух, бивше Стамово) в читалището „Искра – 1921 г.” ще бъде открита паметна плоча на Хаджи Никола Атанасов – предприемач и дарител. Хаджи Никола или Дядо Хаджия, както са го наричали неговите съвременници, завещава на селото, съселяните и потомците 300 дка ливади, 20 хил. лв. на училището; 10 хил лв. – на черквата. Наред с другото и с негова намеса през 1897-1900 г. е построена паралелната жп линия и създадена жп гарата Цар Аспарухово. Основана е задруга от жителите на селото за обслужване на товаро-разтоварната дейност. Архивите сочат, че и досега в търговските регистри в Лондон съществува „Товаро-разтоварна гара България с. Цар Аспарухово”. Никола Атанасов Георгиев е роден през 1857 г. в с. Таш-алъ, на 20 км. от Цариград в семейството на дюлгерина Атанас Георгиев от Костурско, Македония. През 1876 г се жени за Смарайди Николова от Корфалий. След години, след Освобождението, се преселват в българските земи, в с. Цар Аспарух. Хаджи Никола оставя ръкопис на свои спомени с описание на живота си, на селото, на бита и хората му. Безценен източник на информация, който тепърва ще се проучва! Преди няколко години историкът от Регионалния исторически музей – Стара Загора доц. д-р Евгения Иванова пише по-обширно изследване, съхранено във фонда на музея, по повод 125 години от заселването на първите тракийци-бежанци в селото. Малко известен факт е, че Никола е дядото по майчина линия на писателката Магда Петканова. Тя е кръстена на баба си, жената на хаджи Никола. За него Магда Петканова разказва: „Дядо ми по майка е роден във Велес. Когато получили там вестник „Македония“ на дядо Славейков, малкото момче, водено от баща си, тръгва за Цариград, да открият този голям българин. Намират печатницата му и той остава там да се учи и работи като словослагател. После, след Освобождението, той придружава дядо Петко и в Сливен, и в Пловдив. Поради това и аз съм родена в Тракия“.

За хаджи Никола и заслугите му към селото пише в спомените си и Йордан Капсамунов (1907-1991), един от най-дългогодишните и успешни кметове на Стара Загора, роден в същото село.

Хаджи Никола участва и като доброволец в Сръбско-българската война 1885 г.

Умира през 1923 г. като оставя своя епитафия и напътствия: „Прощавайте, сбогом, спомняйте си за мен… Любете се едни други, нищо мое не разваляйте.

 

Снежана Маринова