Старозагорският митрополит Киприан освети единствения в страната академичен храм

На 11 септември 2017 г. Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с всички предстоятели на църквите в Стара Загора, освети единствения в България академичен храм – „Свети Патриарх Евтимий“ при Тракийския университет. „Идеята за изграждане на православен храм в Тракийския университет се роди през 2004 г. в Катедрата по преживни животни, на която тогава аз бях ръководител, сподели за dolap.bg проф. Иван Станков, ексректор на старозагорската алма матер. – Неин автор е един скромен човек, който никой никъде не споменава – проф. Илия Димитров. Веднага се хванах за предложението, но като ръководител катедра и декан, нямах големи възможности за реализирането й. С проф. Димитров непрекъснато обсъждахме темата. Ходихме по баирите да търсим най-доброто място за Божия дом. Той предложи мястото, на което вече се издига храмът. Когато станах ректор, взех присърце строителството. Поканихме на разговор митрополит Галактион, който одобри и решението ни и местоположението, защото ще се вижда отвсякъде. Той предложи за небесен покровител името на най-големия български книжовник – Свети  Евтимий Патриарх Търновски и даде благословията си“.

Земята, на която е изградена църквата, е дарение от Община Стара Загора. Първата копка е направена от митрополит Галактион и проф. Иван Станков на 20 януари 2009 година, в деня, когато почитаме св. Патриарх Евтимий Търновски. Проектът е дарение от арх. Ваня Тончева. Въпреки въодушевлението, градежът върви трудно. На Академичен съвет се поставя кутия за събиране на дарения. Проф. Станков дава пример като пуска 600 лв. Останалите – по 50, 20, 10… Началото на строежа е със събраните 6000 лв. от близо 40 човека. Основите излива фирмата на Тони Русев. Сградата издига в груб строеж фирмата на Мирослав Енчев, а покривът поставя фирма „Чахов“.

След 2014 г., новият ректор проф. Иван Въшин продължава и успешно завършва святото дело. Редом до него е предстоятелят на църквата отец Йордан Карагеоргиев. Досега са вложени над 350 000 лв. изцяло от дарения под формата на пари, материали и труд. По време на официалното откриване на новата академична 2017/2018 г., проф. Въшин благодари на всички дарители, в т.ч. и на премиера Бойко Борисов, за оказаната финансова помощ при изграждането на храма. Той заяви, че до края на настоящата година, ще бъде създадена Кондика по изграждането на храм „Св. Патриарх Евтимий“ с богат снимков материал и имената на всички дарители за това богоугодно дело. В храма, освен олтарните, вече има и други икони, дарени от всеки факултет на университета. Намерението е при зографията да бъдат изобразени множество български светци книжовници. За това са нужни обаче над 100000 лв., които тепърва ще се събират.

Свети Евтимий е велика българска личност. Той е основоположник на две значими събития в нашата история. Негова е ролята в България да „хване корен“ и да даде богати плодове най-възвишеното православно учение исихазмът. Бил е не само образцов монах, но и най-великият архиерей в историята на Българската православна църква. Той е човек, чиято душа през целия му живот е давала богати плодове в различни области. Превежда богослужебните книги на говорим български език, който е разбираем за времето. В тази своя мисия делото на Патриарх Евтимий е с непреходна ценност и пример за всички хора, които се трудят на това поприще – да преподават знанията на идващите поколения, за да запазят и надградят добрата традиция.

Освен преподаватели, студенти и граждани, събитието уважиха областният управител Гергана Микова, Емил Велинов – директор на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет, богослови и други.

Росица Ранчева