Императрица Сиси – Принцесата на Европа

Родената на 24 декември 1837 г. в Мюнхен, Бавария, императрица Елизабет (Сиси) умира на 10 септември 1898 г., на 60 години в Женева, Швейцария. В злополучния ден Сиси върви от гостилницата „Бо Риваж“ към крайбрежната „Мон Блан“, за да се качи на парахода „Женева“, когато към нея се хвърля неизвестен човек, възкликвайки: „Да живее анархията. Смърт на обществото!“. Той нанася на императрицата смъртоносен удар в гърдите с дърводелска пила. В съда 25-годишният Луиджи Лукени заявява, че не знае кого убива, но на него му трябвал само един поглед върху жената, за да си направи извода: „Тя е достатъчно аристократична и си заслужава смъртта…“ . Хващат го веднага и го осъждат на доживотен затвор – по това време в Женева смъртната присъда е отменена. В затвора той успява да напише мемоари на анархиста, само че те по никакъв начин не внасят яснота в объркания замисъл на убийството, потресло цяла Европа. Луиджи Лукени е намерен обесен в килията си на 19 октомври 1910 г.

След смъртта на съпругата си Франц Йосиф мълчи в течение на няколко месеца. Той никога повече не влиза в театър, не отива на концерт. Над камината в кабинета му до кончината му на 98-годишна възраст виси портретът на Сиси в цял ръст и веднъж на няколко години придворният художник обновява цветовете на картината. Да, макар и странна, тя е неговата съпруга. Неговото момиче. Неговата грешка и любовта на живота му.

През 1998 г. на крайбрежната улица в Женева, там, където Сиси загива преди 100 години, поставят нейна бронзова статуя. Пускат и специална кукла Барби с нейното име. Днес странстващата императрица е един от символите на Виена, заедно с кафето меланж, щрудела, виенския шницел и тортата сахер.

Елизабет до ден днешен е наричана „една от най-красивите жени на всички времена“. Сиси е висока 170 сантиметра и тежи 45 килограма. Дори след раждането на четирите си деца по-късно, тя запазва своята съвършена талия, за която се говори, че е само 50 сантиметра. На всички свои портрети и снимки тя е съвършената дама. Много преди Грейс Кели или Даяна Елизабет Австрийска е Принцесата на Европа. Всички одумват тоалетите й, поведението й, живота й. И я наричат на галено – Сиси. По времето на британската кралица Виктория, налагаща меко казано ретро стил на живот, Елизабет е нечувано модерна и еманципирана. Живее почти разделена със съпруга си, пази безумни диети, спортува и се грижи маниакално за косата си. С портретите обаче в един момент се приключва. За да остане в историята млада и красива, Сиси престава да се снима, след като навършва 30 години, а на 42 за последен път се съгласява да позира на художник.

С  неоромантичната опера „Сиси – душата на Императрицата” от Роланд Баумгартен  тази година на 28 ноември на сцената на Държавна опера –Стара Загора ще се открие 48-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Спектакълът се реализира с подкрепата на Министерството на културата и под патронажа на Н. Пр. Маг. Роланд Хаузер, Посланик на Република Австрия в България. Режисьор е Огнян Драганов, диригент Андрия Павлич (Австрия), сценичен дизайн и костюми Гендони. В ролята на Сиси ще видите сопраното с кариера в Германия Емилия Иванова, а Франц Йосиф, император на Австрия е Сирил Ровери (Франция). Участват още оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора.

Уляна Кьосева