На БирФест в Стара Загора!

От снощи Бирфест – Стара Загора започна веселбата в Парк „5 октомври”! Бира и мезета, рок-банди, лайф-стайл… Насам, народе! Ранната есен предразполага към развлечения на открито, които в прохладата на дърветата в парка, с хубава компания, са още по-добри – качествено и количествено!

„В деня на Съединението откриваме този Фестивал, обединени със „Загорка” и това е една хубава реализирана инициатива за града ни. Желая ви добро настроение през всичките дни на Фестивала” – каза Красимира Чахова, заместник-кмет на Община Стара Загора.

Водещият на купона в Градската градина, Петьо Петков-Шайбата, призова интелигентно на няколко пъти да се консумира бира умерено и боклуците да се изхвърлят на определените места. Отбеляза красотата на старозагорските жени и качеството на старозагорското пиво.

Много красиво аранжирани 5 къта за различни игри предлагат забавления за мало и голямо. Ако ги обходите и участвате, получавате печатче и при събиране на 5 печата в специален талон, може около 21:30 часа да чуете името си като спечелил една от наградите в томболата.

Бали със сено, дървени стелажи, фирмено облечени младежи и девойки с усмивка напътстват и ръководят престрашилите се да участват в игрите „2х2”, „Загорска борба”, „Да заковеш пирон в дънер”, „Търкаляне на бурета”, „Летящите чувалчета”. Йе!!!!

Звукът на бандите – изпълнители събужда задрямалия от питиетата гражданин и той продължава да се кефи на късно-лятната (вече прохладна) нощ и на празника без край.

Непременно се отбийте към този Фестивал № 1 в поредицата от фестивали, която се задава в Стара Загора с понижаването на температурите и повишаването на търсенето на забавления, извън морските такива.

Уляна Кьосева

P.S. Фестивали, свързани с бирата се провеждат вече и на много места в България, особено през месеците юни, юли, август, че и септември – в Русе, Бургас, София, Пловдив, Варна, Габрово, Шкорпиловци.

Бирата е в центъра на празници и в Белград (Сърбия) през август; Лондон (провежда се от 1977 г. през август); в Пхенян, Северна Корея (от 2016 г.); Будапеща; Берлин; Монреал, Канада през юни; в Китай, гр. Циндао през август; бирен уикенд в Брюксел, Белгия през септември; в Пилзен, Чехия през октомври и още и още малки и големи бирени фиести! Безспорно най-известният, най-масов и най-посещаван е Октоберфест (Oktoberfest) в Мюнхен (името подсказва, че се провежда през октомври). Е, сега вече и от средата на септември). Всяка година над 6 милиона души посещават града с цел – фестивалът. Консумират се милиони литри бира, но фестивалът държи на традицията – само от 6 избрани пивоварни в Мюнхен и само в 14 шатри – големи, а сега вече и 21 малки. Провежда се на поляната Терезиенвийзе (от името на принцеса Тереза!). Началото е поставено на 17 октомври 1810 г. по повод сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Тереза (разбира се, сигурно не заради щедрата почерпка, но имат девет деца и 44 години брак). През следващата година е взето решение празникът да се повтори. И така до 1819 година, но главно като селскостопански панаир. Малко по-късно започват да се продават алкохол и храна, а  в края на 19. век се появяват първите халета за бира. В дните на фестивала се провеждат и забавни игри. От 1810 до 2008 г. Фестивалът не е провеждан само 24 пъти заради войни, холера и хиперинфлация.