Тържествен военен ритуал в Стара Загора на 6 септември – Денят на Съединението

„Когато си спомним на днешния ден за надписа, който е поставен над вратите на сградата на Народното събрание, а именно – „Съединението прави силата“ – всички ние, българите, трябва да си зададем един-единствен въпрос „Единен ли е българският народ в момента, днес?“. Моят отговор е „Не“. Българските граждани са разединени в днешно време – както в обществото в голямата си част, така и в семейството. Ето защо приканвам всички ние – българите, всички служители на държавните институции като се започне от Народното събрание, премине се през Министерски съвет и министерства, през армия и полиция, през областни и общински управи и се стигне до всеки един българи – ние трябва ежедневно да живеем и да се ръководим от този девиз „Съединението прави силата“ и да живеем така, че да я има България, да има български народ и за вбъдеще“ – така емоционално каза в речта си днес Командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов пред общественици, политици и граждани, събрали се пред паметника в Парк „Алана“ да отбележат 6 септември – Денят на Съединението на България. Думите на генерала, изречени човешки и с вълнение, предизвикаха емоционална реакция и у събралите се многобройни граждани и официалните лица. Не винаги в протоколните речи се случва да се чуе лична позиция и емоция – от душа и сърце. Това направи днешната официална церемония много лична и докосна всеки от присъстващите.

С тържествен военен ред бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци . Пред светлия подвиг на дейците на Съединението военнослужещи от Втора механизирана бригада поднесоха венци от Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общински съвет Стара Загора и областния управител на област Стара Загора. Пред Паметника на загиналите старозагорци в Балканската война, Първата и Втората световни войни цветя положиха народни представители, общински съветници, представители на политически партии и обществени организации, много старозагорци.

В общоградския ритуал за преклонение пред делото на участниците в Съединението на Княжество България и Източна Румелия участваха народните представители Емил Христов и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, общински съветници и общественици.

Уляна Кьосева