С уникална изложба започна честването на 60 години Държавен куклен театър – Стара Загора

На 5 септември 2017 г. в големия салон на Старозагорската градска художествена галерия официално се откри уникалната изложба „60 години куклено изкуство в Стара Загора“. С този мащабен културен форум се сложи началото на поредица от събития, с които се ознаменуват шестте десетилетия на най-престижния български куклен театър и 10 годишнината на Международния фестивал за куклено-театрално изкуство за възрастни „Пиеро“.

Над 200 са експонатите в представителната експозиция на най-ценното от фондовете на театъра – кукли, костюми и декори на спектакли, прославили града и неговите артисти пред благодарната публика у нас и в много страни по света.

Най-старите запазени експонати са от 1971 г. Освен кукли, съхранени са десетки плакати и афиши, които съдържат ценна и коректна информация за точното време на дадена премиера, за постановъчния екип и актьорите, включително и хората от ателиетата, които тогава са работили по дадена пиеса. По-съвременната история изобилства с експонати, които за съжаление няма възможност да бъдат показани поради липса на площ. „Щастлив съм, че успяхме да усвоим чудесното пространство на Градската художествена галерия, което съм сигурен ще предизвика любопитството не само на зрителите, които са изкушени от сценичното изкуство и от историята на нашия театър, но и на детската ни публика. Дечица, които не са ни посещавали досега, ще могат тук да видят куклите съвсем отблизо. Онези, които са гледали постановките ни, сега ще видят познатите любими или страшни герои“. Това каза за dolap.bg директорът на Кукления театър Дарин Петков.

Погледът неволно се спира на триметровата и много тежка кукла на Човекоядеца от „Маркиз дьо Карабас“, която се слага на главата на актьора Станислав Матев; гигантските бели фигури на Едип и Йокастра от „Едип. Празникът на ослепяването“; прелестната принцеса от „Вълшебникът от Оз“; декори и кукли на „Гиньол“, „Малката русалка“, „Вълкът и седемте козлета“, „Вълшебникът от Оз“, „Фолклорна магия“, „Джуджето Дългоноско“, „Кокошката със златните яйца“, „Страх“ и пр.

Върху плазма се прожектират спомени за хора, които са били в театъра, клипове за спектакли, цели постановки – като например „Буратино“, с която  е открит сезонът след основен ремонт на театъра през 1977 г.; на „Пук“ и „Меко казано“ на Валери Петров и др.

„Предоставените артефакти не позволяват следване на хронологическия принцип. Там, където са запазени повече или по-малко пълни комплекти сценография, създадохме игрови ситуации от кукли и декори. Композициите възкресяват атмосферата на съответния спектакъл, за да припомнят творческите постижения на няколко поколения режисьори и сценографи“. Това обясни кураторът Силва Бъчварова, която заедно с Васил Рокоманов още веднъж показват високата си естетика и вкус.

Специален акцент е поставен върху творчеството на Любомир Цакев – безусловно най-изявеният сценограф и куклен артист (в широкия смисъл на понятието) от Стара Загора. Подредени в южната част на салона, неговите проекти и кукли са добре съхранени от благодарните му наследници в театъра и в частни колекции, като високи образци на това скромно, но древно и благородно изкуство. Близо до Цакев са разположени проекти и реализации на неговите най-близки колеги и съратници Веселин Неделчев, Емил Иванов и Николай Демеров, който пък е живата връзка с тях и допринася за създаване на много от композициите. Зрялото поколение е представено с творбите на Свила Величкова, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова. Следват Крум Крумов, Диляна Първанова, Ели Цонкова, Диана Узунова, Мариета Голомехова и др. От чуждестранните художници, гастролирали в Кукления театър са показани най-големите кукли на Андрей Запорожски към „Едип. Празникът на ослепяването“.

Като типология, изложбата съдържа значително разнообразие от куклени системи – петрушки, явайки, много марионетки, което е рядкост за български театър, естрадни, хибридни и други видове, както и напълно авторски открития. Според г-жа Бъчварова, тези качества на колекцията я правят достойна основа за един бъдещ Музей на куклата в Стара Загора.

„С предоставяне на галерията ни за настоящата изложба , показваме не само своята съпричастност към годишнината на Кукления театър, а най-вече към приятелите от нашия театър, каза в приветствието си директорът проф. д-р Марин Добрев. – Защото в историята на тази културна институция има толкова много скъпи на сърцето ни приятели – Веселин Неделчев, Любомир Цакев, Васил Апостолов, Емил Иванов и т.н. Това са хора, с които имаме не само добри спомени, но сме споделяли и творческите им търсения, полета на въображението, реализация на таланта им… Искам да благодаря на всички, които ги има и които ги няма, които сега ни гледат от небесния свод за това  сътворено куклено  чудо“, каза проф. Добрев.

„В изложбата виждате работата, идейните проекти и реализацията на материалната база на нашето изкуство. Ние работим с неживата материя. Затова при нас, едни от важните творци, които са създавали историята на българското куклено изкуство, и в частност на старозагорското, са художниците. Защото художникът чрез своя вкус формира вкуса, както на целия екип, така и на зрителя. Този вкус на зрителя, който всички ние се опитваме да възпитаваме стъпка по стъпка вече 60 години, сподели Дарин Петков. – Моята голяма болка е, че това, което създаваме, няма къде да съхраняваме, поради липса на складова база. Още по-важно за нас тези произведения на изкуството да не затваряме в складове и сандъци, а да имат те постоянно изложение. Отдавнашна мечта на театъра е, със съдействието на нашата общественост, да получим някакво помещение, което обещавам ви, ще направим едно от най- интересните лица на Стара Загора с интерактивна експозиция, ще създаваме продукция с образователен характер за най-малките“.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова подчерта особено значимото  обстоятелството, че изложбата се прави в залата на Художествената галерия: „Това е събитие, което се случва изключително рядко, но говори за доброто общуване между културните институции. В началото на първия ми мандат като заместник-кмет, това беше моя мечта, защото тогава имаше сепариране на културните институции. Затова ви поздравявам за реалното сътрудничество и това, че правите възможно градът ни да оценява изкуството на всички поотделно и заедно, каза Иванка Сотирова. На целия екип на Кукления театър и на всички старозагорци пожелавам да имаме такива поводи да честваме значими годишнини и всички да се отнасяме с необходимото уважение към отдадеността и постиженията на хората на изкуствата“

За красивото събитие кошница цветя изпрати министърът на културата Боил Банов.

Изложбата ще бъде открита до 30 септември т.г.

Росица Ранчева