Ново танцово студио „Настроение” откриха за малки и големи старозагорци

На 4 септември 2017 г. в Стара Загора, на ул. „Граф Игнатиев“ No 30а, официално отвори врати ново танцово студио „Настроение“ за деца и възрастни. То е изградено на база 13-годишната Фолклорна танцова формация „Настроение“.

„Проектът, чиято реализация започва от днес, е да разширим възрастовата граница от 4-5-годишни деца, до възрастни жени и мъже, но с млади сърца, сподели за dolаp.bg Даниела Ишиклиева, един от организаторите, ръководителите и вдъхновителите на великолепната идея. – Целта ни е при най-малките до такава степен да бъдат обучени, че да бъдат готови да продължат реализацията си като професионални танцьори“.

Няколко са направленията в Студиото: във Фолклорната школа всички желаещи,  преминали детската възраст, могат да я посещават, да се забавляват, да учат хора, да участват в концерти и т.н.; Амбицията е Школата за деца, да прерасне в ансамбъл; Формация „Настроение“ също ще се превърне във фолклорен ансамбъл.

„Сигурни сме, че това ще се случи, защото вярваме в собствените си възможности, обясни Ишиклиева. – Придобихме много професионален опит. Голяма част от нас са бивши кадри на Ансамбъл „Загоре“.

За любопитните припомняме, че миналата година, заедно – Даниела Ишиклиева и  Красимир Димитров, година и половина ръководеха Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“. Те успяха да подготвят и реализират честването на 60-годишнината  му  и да покажат ниво от времето, когато беше национална водеща структура. Останалите петима от екипа са Христо Вълчев, Пламена Бъчварова, Господин Господинов, Симеон Стефанов и Мартина Маринова, която преди 3 дни стана щастлива майка на Калоян.

Доста преди обявения начален час на церемонията, салонът се препълни от въодушевени и щастливи млади хора и деца. Водосвет за здраве и сполука и благопожелания за новото начинание отслужи отец Михаил Михайлов, секретар на Митрополията. „Това многообразие от различно възрастово присъствие тук – от най-малки до големи говори, че инициаторите имат много приятели, че българският дух и традиции се предават и възпитават при най-малките, което е изключително ценно, каза в приветствието си зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Това е изключително важно за всички нас и признавам, много ме вдъхновява. Познавам инициаторите и вдъхновителите за изграждане на този център и зная с каква отдаденост работят. Сигурна съм, че ако сега залата е препълнена, след няколко месеца ще бъде в пъти повече. Убедена съм, че ще се случи, защото имам представа за вашите професионални  и човешки качества. И когато всичко това е съпътствано с много упорство и отдаденост, естествено е, че нещата се случват“ .

Преди наздравиците на стилния коктейл, домакините благодариха на всички, допринесли с труда и личните си средства, за създаването на двата прекрасни салона за репетиции и дейности. После, по добра традиция, водено от националния трибагреник се изви девет ката българско хоро.

Школите за възрастни ще работят в понеделник, сряда и четвъртък от 19:00 ч. Вече са формирани две групи, но има достатъчно капацитет за всички желаещи родолюбци. Минимум по трима ще бъдат репетиторите, за да се усвояват танците по-лесно и бързо и да се изпита по-скоро истинската наслада от красотата на фолклорното ни богатство. Във вторник и четвъртък  Детската школа ще работи от 17:30 ч. Вероятно ще се обяви още един ден.  С децата ще се занимават Даниела и Красимир. Малчуганите ще изучават автентичен и обработен фолклор, модерни и стандартни хора и техните разновидности. Таксата е 25 лв. на месец. Студията прави иновативно предложение за обучаване на младоженци, кумове и гости-сватбари. За всички тях ще има както индивидуални, така и групови  уроци. С онези, които „имат два леви крака“, за да не се чувстват дискомфортно, докато успеят с “материала“, ще се работи специално, при закрити врати. Предстои изпълнението на съвместен проект с Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“. Двете школи ще представят заедно обредите и обичаите за Богоявление (Йордановден). С театралната студия „Сцена 99“ при НЧ „Родина“ с ръководител Христофор Недков предстои през м. ноември т.г. да направят съвместен флашмоб в Стара Загора. Финансирането на Студиото е напълно на самоиздръжка. Очаква се защитаване на различни проекти. „Искаме да превърнем Танцовото ни студио „Настроение“  в институция, с която Стара Загора да се гордее“, заявиха организаторите.

Ние им вярваме и пожелаваме успех!

Росица Ранчева